In de Wmo 2015 is landelijke toegankelijkheid voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang vastgelegd. Dit betekent dat ingezetenen van Nederland zich tot elke gemeente kunnen wenden voor een BW- of MO-voorziening. Gemeenten hebben de afspraken hierover vastgelegd in convenanten met daarbij horende handreikingen. 

In de convenanten is ook voorzien in een (Advies)commissie geschillen landelijke toegankelijkheid BW en MO.

Online kennissessie landelijke toegankelijkheid 

Geschillen

Als gemeenten er onderling niet uitkomen, nemen de contactpersonen landelijke toegankelijkheid (zie hieronder) in eerste instantie contact op met elkaar. Komen zij er onderling niet uit? Dan nemen zij contact op met een regioadviseur van het platform Sociaal Domein. Als partijen niet tot een oplossing komen, kunnen zij een geschil voorleggen aan de geschillencommissie.

De geschillencommissie 'Woonplaatsbeginsel en Toegang' is een subcommissie van de Geschillencommissie Sociaal Domein. De commissie behandelt geschillen tussen een aanbieder en gemeenten of gemeenten onderling over de vraag in welke gemeente of regio voor een ingezetene van Nederland een traject BW of MO de meeste kans van slagen heeft. De commissie brengt advies uit aan de bij het geschil betrokken gemeenten of regio’s. Gemeenten hebben in de convenanten vastgelegd dat zij bij hun besluiten het oordeel van de commissie 'volgen'. De subcomissie Woonplaatsbeginsel en Toegang is er ook voor geschillen over welke gemeente de (financiële) verantwoordelijkheid draagt voor de hulp aan een jeugdige (Jeugdwet). 

Meer informatie

 

Veelgestelde vragen landelijke toegankelijkheid BW en MO

Hieronder veelgestelde vragen over landelijke toegankelijkheid onderverdeeld in categorieën (uitklapmenu's).