Interview met Stefan Bakker  
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Functie: Projectmedewerker Omgevingswet 

Waarom doen jullie mee aan IKT? 
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk werd benaderd vanuit de VNG. Ik startte bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in maart 2022 en ik volgde daarna een aantal trainingen voor de plan- en regelbeheersoftware. Het IKT leek mij en de gemeente een goede manier om verder te testen en specifieke scenario’s te doorlopen. 

Hoe was het om de hele keten te testen? 
We hadden al eerder in samenwerking met de VNG, gemeente en softwareleveranciers een (simpele) ketentest gedaan. Deze test was toen goed verlopen. Daardoor werden we niet verrast. 

Wat viel het eerste op tijdens het testen van de hele keten? 
Om de test goed te doorlopen was -en is- nauw contact met de ketenpartners en softwareleveranciers van groot belang. Op deze manier konden we voortbouwen op eerdere bevindingen en hebben we gezamenlijk gekeken wat handig was om als volgende te testen. 

Welke inzichten heb je opgedaan? 
De plansoftware ondervindt soms nog updates en fixes, waardoor een publicatie of intrekken/vervangen van een omgevingsplan niet direct lukt. In dit stadium ervoer ik dit als iets positiefs. Zo verbeteren we samen met als doel om te komen tot een stabieler platform.  

Wat ging goed? / Wat is jullie ervaring? 
Voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk testte ik de VNG business scenario's voor plansoftware en toepasbare regels. De omgevingsdienst verzorgt het VTH voor de gemeente, waardoor we als gemeente niet hebben getest. Deze business scenarios waren duidelijk uitgewerkt in verschillende stappen met uitleg. Het was interessant om een checklist na te gaan die situaties zoals de minimale eisen nabootst. Vanaf dit jaar is het voor iedere gemeente mogelijk om zelf te testen via de business scenario’s. Maak daar dus gebruik van.  

Wat kan nog beter? / Wat hebben jullie geleerd? 
We zouden graag nog meer inhoudelijk met het omgevingsplan/plansoftware bezig zijn geweest.

Waar hebben jullie nog behoefte aan aankomende maanden? 
We willen graag nog meer in detail testen, van omgevingsplan tot aanvraag.  

Wisselen jullie kennis en informatie uit met andere gemeenten en zo ja, hoe doen jullie dit? 
We werken sinds kort samen in een regionale werkgroep voor toepasbare regels. De ODMH en gemeenten komen bij elkaar om gezamenlijk met dit onderwerp aan de slag te gaan. 

Hoe gaan jullie om met capaciteit binnen gemeente en op tijd klaar zijn voor IWT? 
Voor het DSO-traject hebben we iemand ingehuurd. De andere zaken pakken we naast de reguliere werkzaamheden op. Dit zorgt wel voor extra werkdruk onder collega's. Daardoor kan niet alles opgepakt worden zoals we zouden willen. Er moet zo efficiënt worden gewerkt. 

Welke tip hebben jullie voor gemeenten die nog niet zover zijn met testen? 
Begin simpel en klein. Ervaar hoe onderdelen van het DSO met elkaar werken en hoe je hiermee moet omgaan. Vervolgens kan met opvolgende iteraties de complexiteit steeds meer opgevoerd worden en de samenwerkingsfunctionaliteit met ketenpartners getest worden.