Waar staan we met de Global Goals? De Global Goals worden op vele niveaus op verschillende manieren gemeten. Voor gemeenten heeft de VNG een dashboard ontwikkeld met een basisset van gemeentelijke SDG-indicatoren. Gemeenten kunnen dit aanvullen met eigen lokale data. Aan de hand van die data wordt gerapporteerd over trends, successen en obstakels. De VNG is penvoerder namens decentrale overheden voor de nationale SDG Rapportage. Ook wordt er aan de VN gerapporteerd aan de hand van Voluntary Subnational Reviews of Voluntary Local Reviews.

Het Global Goals Dashboard

Lokale overheden spelen een belangrijke rol in de implementatie van de Global Goals. Maar hoe meet u hoe het staat met de Global Goals in uw gemeente? De VNG heeft daarvoor een dashboard ontwikkeld met een basisset van SDG-indicatoren voor gemeenten.

In het Global Goals dashboard vindt u data die de doelen voor gemeenten in beeld brengen. Dit interactieve rapport is bedoeld om de cijfers, waarvan de meeste bronnen voor elke gemeente beschikbaar zijn, overzichtelijk en in samenhang te tonen.

Het rapport is ingedeeld aan de hand van de 17 doelen. Per doel is aangegeven welke subdoelen het meest relevant zijn voor gemeenten. Vervolgens zijn indicatoren toegevoegd die deze subdoelen meetbaar kunnen maken. 

Op dit moment is er nog geen volledige indicatorenset beschikbaar voor alle 169 subdoelen met data op gemeenteniveau. Daarom zijn de subdoelen waarvoor momenteel geen data beschikbaar zijn, uit het rapport gelaten. Toch is het dashboard een handig hulpmiddel om monitoring in gemeenten mogelijk te maken.

Ga naar het Global Goals dashboard
 

Nationale SDG Rapportage

De nationale Sustainable Development Goals (SDG, Global Goals) geeft een kwalitatieve inkleuring vanuit het Rijk, decentrale overheden en maatschappelijke sectoren aan de gepresenteerde cijfers over de SDG-voortgang van Nederland. De VNG schrijft hier jaarlijks aan mee namens de decentrale overheden.

Nationale SDG Rapportages:

Voluntary Subnational Review (VSR)

De VNG heeft in 2022 samen met andere decentrale overheden (de Unie van Waterschappen (UvW) en Interprovinciaal Overleg (IPO)) een eigen Voluntary Subnational Review gemaakt. De VSR presenteert ontwikkelingen binnen gemeenten, waterschappen en de provincies aan de hand van de Global Goals en is zodanig vergelijkbaar met de bijdrage namens decentrale overheden in de nationale SDG Rapportage. Echter is deze uitgebreider en is gerapporteerd aan de Verenigde Naties in plaats van enkel aan het Rijk. 

Voluntary Subnational Review (2022) – De SDG’s en decentrale overheden in Nederland 

 

Voluntary Local Review (VLR)

De 17 Global Goals staan voor een integrale benaderingswijze van duurzaamheid en beogen daarmee ook dat rapportages een overkoepelend en integraal beeld geven van economische, ecologische en sociale duurzaamheid. De VLR is vergelijkbaar met de VSR, maar op één gemeente gericht. Lokale rapportages van de stand van zaken rondom de Global Goals worden ook Voluntary Local Reviews (VLR) genoemd. Na Amsterdam in 2022 hebben nu ook Utrecht en Rotterdam een VLR gepubliceerd. Naast kwalitatieve analyses wordt er gebruik gemaakt van lokale data om de ontwikkelingen te illustreren. Daarnaast worden ook concrete praktijkvoorbeelden uit de steden uitgelicht.