Gemeenten zijn soms slachtoffer van malafide advertentiepraktijken of acquisitiefraude. Zij krijgen bijvoorbeeld te maken met facturen waarvan zij veronderstellen dat het een echte rekening betreft. In werkelijkheid gaat het om spooknota's voor ongevraagde diensten, waar een gemeentelijke medewerker door misleiding mee heeft ingestemd.

De onder valse voorwendselen verkregen overeenkomsten worden vaak niet (of summier) nagekomen, maar de kosten wel in rekening gebracht. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om advertenties die nooit verschijnen, nutteloze vermeldingen in bedrijvengidsen of als factuur ‘vermomde’ aanbiedingen.

Wet acquisitiefraude

De Wet acquisitiefraude, die op 1 juli 2016 in werking is getreden, doet iets tegen de misleiding. De wet doet dat op twee manieren:

  1. Door het gemakkelijker te maken onder een overeenkomst uit te komen als die via een ‘misleidende omissie’ tot stand is gekomen. Een ‘misleidende omissie’ is het weglaten of verborgen houden van belangrijke informatie bij het aangaan van een transactie, waardoor het als onrechtmatig handelen kan worden aangemerkt.
  2. Door misleiding strafbaar te stellen: acquisitiefraude is strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Fraudehelpdesk

Er zijn zeker mogelijkheden om van de onder valse voorwendselen verkregen overeenkomst af te komen. Daarvoor kunt u contact opnemen met Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk is een op particulier initiatief opgericht fraudemeldpunt.

Wetsartikelen

Zie ook

  • Het onderwerp Overeenkomsten voor nieuws en overige informatie rond overeenkomsten