Scheiden is een veelvoorkomend maatschappelijk verschijnsel, waarbij complexe scheidingen met schade bij kinderen zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Wat is de rol van de gemeente daarbij? Hoe kunt u ouderschap versterken, escalaties voorkomen en zorgen voor meer passende steun voor ouders en kinderen als partners niet meer samen verder gaan? Daarover meer op deze pagina. 

Rol van gemeenten

Ouders en kinderen hebben baat bij hulp en ondersteuning. Gemeenten kunnen deze gezinnen helpen, door ervoor te zorgen dat professionals hen vroegtijdig de weg wijzen en waar nodig ondersteunen.

Lees meer over de rol van gemeenten

Gemeente Hilvarenbeek over aanpak relatieproblematiek en scheiden

Omdat kinderen te veel schade ondervinden van scheiden, heeft de gemeente Hilvarenbeek verschillende projecten voor ontwikkeld, zoals een online scheidingsloket, waar ouders ook leren hoe het recht van een kind in een scheiding gewaarborgd kan worden. Daarnaast is er ook een fysiek scheidingsloket waar ouders terecht kunnen voor hulp,

Gemeente Zaanstad over aanpak relatieproblematiek en scheiden

Gemeente Zaanstad besteedt veel aandacht aan echtscheiding omdat dit een van de thema's is die ten grondslag liggen aan jeugdzorg. De gemeente is lokale initiatieven gestart om echtscheiding bespreekbaar te maken. Die lokale initiatieven worden samengebracht in een website die op een laagdrempelige manier hulp biedt aan ouders.

Gemeente Hollands Kroon over de aanpak van relatieproblematiek en scheiden

Omdat kinderen te veel schade ondervinden van scheiden, heeft de gemeente Hollands Kroon verschillende projecten voor ontwikkeld, zoals een online scheidingsplein. Het scheidingplein is een samenwerking van 17 gemeenten in Noord Holland Noord en hun ketenpartners.

Publicaties & Brieven