De Lekstroomgemeenten werken samen rondom relaties en scheiden. Met als uitgangspunt dat ouders bij vragen zo vroeg en laagdrempelig mogelijk ergens terecht kunnen om escalaties te voorkomen. Op verschillende manieren, zodat het aansluit bij de verschillende soorten ouders die er zijn. 
Dit wordt onder meer vormgegeven door een expertiseteam met vanuit elke gemeente 2-3 consulenten uit het sociaal team.

Jaartal

2024

Afzender

Regio Lekstroom

Gemeente

Werkwijze

Inwoners wordt actief gewezen op de landelijke website “uitelkaarmetkinderen.nl”. Daarnaast kunnen zij met hun vragen terecht bij het relatie- en scheidingsspreekuur in hun eigen of in een naastliggende gemeente. Het spreekuur is vrij toegankelijk, anoniem en ouders hoeven geen afspraak te maken. Ze kunnen zo binnen lopen. Ook kunnen ouders mailen met hun vraag. Vanuit elke gemeente zijn vanuit het sociaal team een aantal experts naar voren geschoven die met elkaar het expertiseteam vormen. Zij zijn degenen die het spreekuur vormgeven met een juriste, werken samen, zijn vraagbaak voor hun collega’s en kunnen vragen rondom relatie en scheiding goed oppakken. Zij worden begeleid door een familierechtjuriste. 

Daarnaast zijn er online bijeenkomsten waar ouders op gewezen worden. Zoals ouderbijeenkomsten.nl, Stiefcafé’s, etc. Daarnaast kunnen ouders die scheiden en ergens tegenaan lopen terecht bij een maatje van Ouders voor Elkaar. Als zij gescheiden zijn en een samengesteld gezin hebben zijn er maatjes via de Stiefacademie (Stiefschouder). Ook is er een maatjesproject voor gezinnen die het extra zwaar hebben (Buurtgezinnen) en voor ouders die een kind hebben met een beperking of zelf een beperking hebben (Handje Helpen). De jongerenwerkers zijn getraind door VillaPinedo om kinderen van gescheiden ouders goed te begeleiden. Villa Pinedo biedt daarnaast online steun voor jongeren met gescheiden ouders. Ook zijn er regionale trainingen ingekocht bij Santé Partners, zoals KIES, weerbaarheid, opkomen voor jezelf, etc. En zijn er cursussen voor samengestelde gezinnen vanuit de Stiefacademie. 

Het komende jaar is de bedoeling om de vragen die er binnen komen bij Veilig Thuis, zo veel mogelijk samen op te pakken met de hierboven genoemde voorzieningen.

De instroom in het gedwongen kader is 80% scheidingsgerelateerd. Het doel is om dit het komende jaar terug te brengen naar 70%. En een gemiddelde OTS rondom scheiden duurt 5 jaar. De bedoeling is deze OTS-en te verkorten.

Samenwerking

Er is een mooie samenwerking met de volgende partijen:

Het is een meerwaarde om met 5 gemeenten iets te ontwikkelen. Dit doet ook de regionale relaties goed en alle inwoners krijgen dezelfde kwaliteit. En het expertiseteam werkt regionaal samen. Zij leren van elkaar, ondersteunen elkaar en werken samen.
 

Waardevol

Dit voorbeeld is waardevol omdat het doel is voorkomen dat kinderen de dupe worden van een scheiding van hun ouders. Maar ook dat we ouders die met vragen over hun relatie zitten, kunnen helpen om deze op te pakken. Zodat (indien wenselijk) een scheiding voorkomen kan worden. Het helpt enorm dit regionaal te doen. Het is fijn voor de partners die betrokken zijn, het is in de hele regio hetzelfde, het is fijn voor de gemeenten, omdat zij met elkaar kunnen optrekken. Dit scheelt veel tijd en energie en het is fijn voor ouders en kinderen. Er zijn geen verschillen in de regio en ook kunnen zij ervoor kiezen om in een andere gemeente mee te doen met bijv. een training of cursus.

Met vroegtijdige ondersteuning hoopt Regio Lekstroom ouders te helpen voordat de situatie escaleert. Dit wordt mogelijk gemaakt door een totaalaanbod van een website, een spreekuur, ouderbijeenkomsten, online en fysieke trainingen en eventueel ondersteuning of hulp van een expertiseteam. 
 

Herbruikbaar voor andere gemeenten

Deze aanpak is makkelijk te implementeren in gemeenten die een wijkteam/CJG hebben. De samenwerking is zeer waardevol. Ouders strijden meestal om 3 zaken: kinderen, financiën en huisvesting. Het expertiseteam en de juriste kunnen samen op deze gebieden vroegtijdig informeren en interveniëren. Ook de samenwerking met Villa Pinedo heeft meerwaarde. Zij ondersteunen de kinderen tijdens het proces en hebben zelfs digitale maatjes waar kinderen de hele dag mee kunnen appen. Zo signaleer je heel snel hoe het met de kinderen gaat! 

De aanpak biedt een juist middel op het juiste moment. Het past in de digitaler wordende samenleving, helpt ouders en kinderen, voorkomt ruzie en het gaat uit van een responsieve overheid. We werken domeinoverstijgend en de werkwijze is makkelijk overdraagbaar.