Op 1 januari 2019 is de jeugdhulp voor asielzoekerskinderen van het COA naar gemeenten gegaan. Op deze pagina vindt u alle informatie hierover, waaronder veelgestelde vragen en antwoorden en publicaties met achtergrondinformatie.
Jeugdhulp aan kinderen in COA-locaties naar gemeenten

Met de overgang van jeugdhulp van het COA naar gemeenten komt de tijdelijke regeling die sinds 2015 is getroffen te vervallen. Sinds 2016 zijn in pilots in 10 gemeenten al positieve ervaringen opgedaan.
Vraag en antwoord
We hebben voor u belangrijke vragen voor de overgang van jeugdhulp van het COA naar gemeenten op een rij gezet. De Q&A's staan per onderwerp bij elkaar.
Rol van gemeenten
De gemeente is vanaf 1 januari 2015 formeel verantwoordelijk voor het verstrekken van voorzieningen in het kader van de Jeugdwet aan alle kinderen en jongeren tot 18 jaar die in de gemeente verblijven, ongeacht hun verblijfsstatus.
Veilig thuis en crisisdiensten
Veilig Thuis en gemeentelijke crisisdiensten werken ook voor asielzoekerskinderen. Er zijn goede afspraken over de dienstverlening voor deze kinderen én hoe deze doelgroep geïndiceerd en overgedragen wordt naar de jeugdhulpverlening. Ook voor kinderen van asielzoekers zijn Veilig Thuis en gemeentelijke crisisorganisaties inzetbaar. De kosten voor Veilig Thuis voor alle rechtmatig en niet rechtmatig in Nederland verblijvende kinderen zijn voor gemeenten.
Vraag en antwoord
-
Als het om reguliere pleegzorg gaat dan financiert de gemeente dit. Een kinderrechter kan beslissen dat de pleegzorg het beste kan plaatsvinden in een opvanggezin van Nidos. In dat geval financiert het ministerie J&V de opvang. De ambulante hulp om het (pleeg-)opvanggezin heen komt voor rekening van de gemeente. In individuele situaties wordt er gezocht naar een oplossing. Dit is maatwerk.
-
Uit een analyse van het COA is gebleken dat niet alle kinderen een BSN nummer hebben. Niet alle bewoners worden direct ingeschreven in de BRP. Veilige landen en Dublin claimanten vallen er buiten. Asielzoekers die in de verlengde asielprocedure komen gaan niet naar de BRP straat in het AanmeldCentrum. Ze gaan door naar een AZC en moeten later ingeschreven worden in de BRP.
Er is dus een groep kinderen die (nog) niet zijn ingeschreven in de BRP.
Zie ook:
-
In elke pilot is dit anders geregeld, omdat de werkwijze van de individuele gemeente leidend is.
Wél is er in elke pilots een verbinding tot stand gekomen tussen de (zorg)ketenpartners op het AZC en het jeugdteam (of vergelijkbaar) van de gemeente. Hierbij is de jeugdverpleegkundige in het AZC de schakel tussen COA, GZA en school aan de ene kant, en de gemeentelijke/ regionale jeugdhulpstructuur aan de andere kant.