Gezinshereniging bij vluchtelingengezinnen veroorzaakt naast vreugde en blijdschap ook regelmatig complexe problemen. Ter preventie van deze problemen ontwikkelde de GGD Gelderland-Zuid een handleiding die mensen voorbereidt op een gezinshereniging, zodat de mogelijke risico’s van gezinshereniging door middel van gesprekken, kennis en bewuste keuzes zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Jaartal

2021

Afzender

GGD Gelderland-Zuid

Het onderwerp gezinshereniging blijkt vaak onderbelicht. Ondanks dat het gaat om grote aantallen mensen, is er weinig aandacht voor de gevolgen van gezinshereniging en hoe gezinnen hierin begeleiden. Naar schatting heeft 75% van de nieuwkomers te maken met gezinshereniging. Gezinshereniging heeft invloed op gezondheid, welzijn, onderwijs, werk en participatie van nieuwkomers. Een complicerende factor blijkt dat voor- en nareizigers zelf geen actieve vraag formuleren over dit onderwerp en niet gewend zijn met vreemden over problemen te spreken.

Onderzoek laat zien dat de moeilijkheden die binnen herenigde gezinnen kunnen optreden, in veel gevallen te voorkomen zijn wanneer gezinsleden tijdig begeleiding krijgen. Hen goed voorbereiden werkt veerkracht versterkend. Preventie zou daarom veel aandacht moeten krijgen.

Dit project heeft een verslag, handreiking en een gesprekstool ontworpen, voor iedereen die werkt met gezinshereniging. 
Het verslag geeft uitgebreide achtergrondinformatie, plaatst gezinshereniging in een context en geeft een beschrijving van de problematiek waar gezinsherenigers mee te maken kunnen krijgen. De handreiking geeft beknopte informatie voor iedereen die werkt met gezinsherenigers. De ontwikkelde gesprekstool biedt concrete tips en voorbeeldvragen ter geheugensteun tijdens een gesprek.