In de geest van de wet stimuleert de gemeente Venlo inburgeraars om maximaal zelfredzaam te worden. Alles wordt in het teken van dit doel gezet: maatwerk in de aanpak, het naadloos samenspel met de aanbieder, en het sturen op effecten.

Jaartal

2023

Gemeente

De complete inburgering wordt als één integrale, ontschotte opdracht uitgevoerd. De gemeente voert regie. De aanbieder krijgt de ruimte om zich integraal verantwoordelijk te maken, en te voelen. Dit levert flexibiliteit, innovatiekracht, wendbaarheid en doelcongruentie op. De deelnemers zijn blij. En ook anderen willen meedoen.

Deze werkwijze is de maatstaf geworden van hoe de Oekraine- en Asielcrisis wordt aangepakt. Op tactisch niveau inspireert deze aanpak om op een vernieuwende manier samen te werken: de gemeente als regisseur, sturend op maatschappelijke effecten. De aanbieder als partner, midden in de maatschappij, die doet wat nodig is om het doel te bereiken. En de bureaucratie: deze is een sluitstuk, en niet het doel. 

Inburgeraars zijn de nieuwe inwoners die in Venlo hun bestaan opnieuw opbouwen. Zoveel mogelijk op eigen kracht, trots en met eigenwaarde. Mee kunnen, willen, en mogen doen is van groot belang. Daarom wordt ingezet op zelfredzaamheid van IEDERE inburgeraar. 

1 vast aanspreekpunt

Dit vraagt maatwerk, flexibiliteit, inlevingsvermogen, taalonderwijs en de kunst om te verbinden met de reeds bestaande omgeving. Hiervoor krijgt iedere deelnemer 1 vast aanspreekpunt. De aanpak is waardevol omdat de zelfredzaamheid van eenieder, man of vrouw, hoogopgeleid of analfabeet, lekker in het vel of PTSS, wordt verbeterd.

Onze inburgeraars voelen dat ze gezien worden. Iedereen krijgt een aanbod dat past bij haar ontwikkelopgave. De formele routes zijn ondergeschikt. Handelingsvrijheid wordt geschept want jezelf thuis voelen, en mee willen doen is de grootste drijvende kracht. 'Vrienden voor het leven’ is hoe de aanbieder deze relatie met de deelnemers beschrijft. 

Methodiek is overdraagbaar

Alle gemeente hebben deze exact dezelfde opgaven en middelen als het om de nieuwe inburgering gaat. Deze context is complex en onzeker. Zij vereist specifieke kennis en competenties, inlevings- en organisatievermogen, en de kunst om bruggen te bouwen.  

De schoonheid van de Venlose aanpak schuilt in de eenvoud: door de inburgering als 1 opdracht in te zetten en te sturen op effecten, wordt ruimte geschept om in de uitvoering te doen wat nodig is om deze complexiteit het hoofd te bieden.  

De werkwijze en processen zijn in samenwerking nauwkeurig vastgelegd en worden continu geëvalueerd. Doordat de maatschappelijke effecten van de aanpak nauwkeurig worden gemonitord en de werkzame elementen in de aanpak in kaart worden gebracht, is de methodiek overdraagbaar. In zijn geheel en op onderdelen. 

De aanpak sluit aan bij de sterktes en zwaktes van de gemeente. Door hier met de aanbieder op te organiseren ontstaat er synergie. Met deze werkwijze bouwt de gemeente aan een succesformule van huissleutel tot een zeker en zelfredzaam bestaan, voor de Venlose inburgeraar.

En deze aanpak helpt Venlo ook om op andere dossiers omtedenken in haar relatie met inwoners en aanbieders. Deelname aan de Gemeentedelers is een kans om de aanpak te delen, te inspireren om op impact te gaan sturen en om op andere manieren samen te werken met partners. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2023.

Gerelateerde links