Met het ingaan van de Wet inburgering 2021 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de regie op de uitvoering van de inburgering. Hier komt veel bij kijken. Om de inburgering te laten slagen is een aantal zaken van belang om te regelen, waaronder het opvangen van kinderen van inburgeraars.

Jaartal

2022

Gemeente

Type

Overig type

Gemeenten Midden-Drenthe, Hoogeveen en de Wolden hebben hier een aanpak voor ontwikkeld, waarbij de beschikbaarheid van de kinderopvang als uitgangspunt is genomen en het inburgeringstraject daarop is aangepast.

Pilot vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten

De gemeenten Midden-Drenthe, Hoogeveen en de Wolden hebben deelgenomen aan de pilot Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten, met als doel dat meer vrouwelijke inburgeraars gaan participeren met betaald werk. Om dit te bereiken is het van belang dat vrouwen eerst praktisch aan de slag gaan.

Achtergrond over de pilot: Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten volgen twee verschillende trainingen van elk twee dagen: over arbeidsparticipatie en over omgaan met geld. Na deze trainingen gaan de deelnemers op bedrijfsbezoek en vervolgens lopen zij een werkstage in schoonmaak, zorg, productie of horeca. Zaken als vervoer van en naar groepstrainingen en kinderopvang worden geregeld. Omdat de reistijden (met het openbaar vervoer) in deze regio aanzienlijk kunnen zijn, is ervoor gekozen om groepsbijeenkomsten op twee centrale locaties aan te bieden. De reiskosten worden vergoed.

Kinderopvang noodzakelijk voor slagen inburgering

Voortkomend uit de pilot hebben de gemeenten een aanpak voor de opvang van de kinderen van inburgeraars ontwikkeld. Verkenning van de inzet voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een verplichte taak van de gemeente binnen de Wi2021. Het regelen van kinderopvang voor inburgeraars is echter niet verplicht, maar de gemeenten hebben tijdens de pilots gemerkt dat dit noodzakelijk is om de ouders te laten deelnemen aan de inburgeringsactiviteiten. Kinderopvang is een noodzakelijke randvoorwaarde gebleken. Als er geen kinderopvang is geregeld komt het vaak voor dat een van de ouders thuis blijft (voornamelijk de vrouw) of dat een kind mee gaat naar de taallessen, wat niet bevorderlijk is voor het inburgeringsproces. Vooral voor de vrouwelijke statushouders is het essentieel om bepaalde zorgen, zoals de opvang van kinderen, weg te nemen tijdens het inburgeringsproces.

Kinderopvang een actie die volgt uit de brede intake

Het inregelen van kinderopvang is bij de gemeenten een actie die voortvloeit uit de brede intake. Dat is hét moment waarop voor inburgeraars de start van de inburgering (leerroute) bepaald wordt.

Tijdens de brede intake worden alle levensgebieden van de statushouder door genomen. Er wordt o.a. inzichtelijk gebracht of er kinderen zijn en of daar kinderopvang voor nodig is ten tijde van het traject dat de statushouder gaat volgen. Op het moment dat de leerroute is bepaald en de statushouder aangemeld wordt kan er direct actie worden ondernomen.

Inburgeraars in de drie gemeenten worden tijdens hun inburgeringstraject ondersteund bij het zoeken en (financieel) regelen van geschikte kinderopvang. Primair ligt in Midden-Drenthe deze taak bij VluchtelingenWerk en is het onderdeel van de maatschappelijke begeleiding. Tijdens de pilots heeft  Midden-Drenthe Kindermediair ingeschakeld.

Hoe is de kinderopvang geregeld?

Kindermediair is voor de pilots ingeschakeld om een aantal taken op het gebied van kinderopvang uit te voeren. De gemeenten hadden te maken met een groot aantal aanvragen en door wachttijden was het lastig om opvangplekken te vinden. Zo voerde Kindermediar de intakegesprekken met de inburgeraars en deed het daarna de bemiddeling van de inburgeraars met de kinderopvang.

Tijdens de intakegesprekken werd besproken welke kinderen opvang krijgen en welke dagen de inburgeraar naar de les gaat. Er is hierbij goed gekeken naar de beschikbaarheid van de kinderopvang en daar wordt, waar mogelijk, het inburgeringstraject op aangepast. De beschikbaarheid van de kinderopvang is dus als uitgangspunt genomen en de activiteit is daarop aangepast. Daarnaast is er geholpen bij het aanvragen van de toeslagen en is de resterende eigen bijdrage vergoed.

Belangrijke les

De gemeenten zien het als belangrijke les van de pilots om eerst te kijken naar de beschikbaarheid van de opvang, qua dagen en tijden, en om hier vervolgens stages of werktijden op aan te laten sluiten. De focus is dus omgedraaid en vanuit de beschikbare uren kinderopvang, worden passende uren voor inburgeringslessen of participatie gezocht. Goed contact met de kinderopvanglocaties is hierbij essentieel. Dit is wat betreft de gemeenten echt een voorwaarde voor volgende trajecten: “ga het gewoon met ze regelen, kinderen hoeven geen belemmering te zijn”.