Regio Hart van Brabant is de eerste regio in Nederland die heeft getest met een regionale opvanglocatie op het azc in Oisterwijk. Regioplaatsing houdt in dat vergunninghouders en kansrijke asielzoekers zo dicht mogelijk bij hun toekomstige woonplaats worden opgevangen.

Jaartal

2021

Gemeente

Regio Hart van Brabant (namelijk: Alphen-Chaam, Baarle Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Tilburg, Oisterwijk en Waalwijk) heeft samen met het COA laten zien dat regioplaatsing mogelijk is en dat vergunninghouders en kansrijke asielzoekers op deze manier sneller weten wat hun toekomst en nieuwe leefwereld wordt. Dit bevordert snelle integratie. 

Intensieve samenwerking nodig

Om regioplaatsing te laten slagen is goede en intensieve samenwerking nodig tussen COA en regiogemeenten. Ook daar is met de pilot stevig op ingezet. Dat heeft geresulteerd in korte lijntjes en warme overdracht tussen klantregisseurs bij de gemeenten en casemanagers van het COA.

Burgemeester Janssen van de gemeente Oisterwijk is positief over het azc als regionale opvanglocatie: “We waren lang gericht op overlast. Maar het gaat ook om kansen zien en kansen pakken. Regioplaatsing is zo’n kans. Nu is het zaak om met elkaar door te pakken, regioplaatsing vol te houden en uit te breiden naar 100% en om participatie vanaf het azc in de regio nog meer te bevorderen. Asielzoekers kunnen snel onderdeel van onze samenleving worden en daar een bijdrage aan leveren als ze daar de ruimte voor krijgen.” 

Einde pilot en evaluatie

In januari 2023 vond de afsluiting van de pilot plaats en is het evaluatierapport aangeboden aan staatssecretaris Eric van der Burg uit handen van Joeri Kapteijns (bestuurslid COA) en burgemeester Hans Janssen.