Hoe kun je het nuttige met het aangename combineren voor gedupeerde ouders? Bij het Meldpunt Toeslagen van Stroomopwaarts bedachten ze daar iets op. Een cursus over omgaan met geld trekt vaak geen deelnemers. Totdat ze het samenvoegden met een andere workshop. Het leidde tot de cursus Kom in je kracht en die bleek een schot in de roos te zijn. In gesprek met Marloes Visser, Linda van Aart en Sandra Miranda van het Meldpunt Toeslagen.
Jaartal
2024Gemeente
Stroomopwaarts biedt namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam brede ondersteuning aan ouders en kinderen die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenaffaire. Sandra vertelt: “Juist voor deze groep is het zo belangrijk dat ze de cursus volgen. Ouders hebben jarenlang geen uitgaven kunnen doen en hierin ook geen voorbeeld aan hun kinderen kunnen doorgeven. Nu ze ineens financiële compensatie hebben ontvangen, weten ze vaak niet meer hoe ze het verstandig kunnen uitgeven.” Toch merkten ze bij het Meldpunt dat er maar weinig belangstelling was voor de cursus omgaan met geld.
Pilot
Al in 2023 was het team gestart met een pilot om de cursus over het omgaan met geld te verbinden aan ‘iets leuks’. Linda vertelt: “Vorig jaar legden we de basis voor dat andere onderdeel. We merkten dat veel moeders met gevoelens van schaamte en schuld zaten en nauwelijks vriendinnen hadden. Ze kenden zelfs geen andere gedupeerden.” Het team bedacht samen met een trainer binnen de gemeente de workshop Kom in je kracht. In deze workshop komt een groepje van maximaal 8 moeders ongeveer 5 avonden bij elkaar. “We behandelden iedere avond een ander thema, maar het belangrijkste was dat de moeders het gesprek mochten bepalen.”
De moeders waren zo blij met de veilige omgeving die werd gecreëerd. Linda vervolgt: “Het was bijzonder dat er zelfs 2 moeders waren die het nog niet eens aan hun familie hadden verteld. En in de groep durfden ze het aan om hun verhaal te delen. Ze waren zo opgelucht.” In deze workshopreeks werd een salsadansles opgenomen. Linda: “Ook dat was kippenvel: je merkte aan sommige moeders dat ze al jarenlang geen knuffel of aanraking hadden gehad.”
Boekhouden en boksen
“In eerste instantie bedachten we dit jaar voor de cursus Kom in je kracht ook een workshop holistisch boksen”, legt Sandra uit. “Hierin kunnen deze moeders zich bewust worden van hun emoties en dit met boksen eruit laten komen. We hoopten dat deze moeders eigenlijk hun boosheid en verdriet eruit durfden te slaan: op een bokszak of door met pads te slaan.” Toch gingen de bokslessen niet door. Sandra: “Sommige moeders hadden last van schouderklachten of voelden angst bij agressie.” Ze bedachten dat ze bij deze groep eerst een coach moesten inzetten om te leren omgaan met hun emoties.
Ritueel
Ze merkten dat deze moeders vol schaamte en schuldgevoelens zaten. Sandra en haar collega Janneke zetten een kaartspel in om de emoties van de moeders naar boven te halen. Ze vervolgt: “Bij het voorstelrondje kwamen ze meteen met elkaar in gesprek en deelden hun verhalen. Ze ervaarden allemaal hetzelfde: hoe kan ik hiervan loskomen, er lijkt geen einde aan te komen. Met dit kaartspel zagen we wat bij wie speelde.”
Bij een volgende trainingsavond zette de coach een ritueel in: de moeders moesten benoemen welke emoties ze voelden. Sandra legt uit: “Ze moesten op papier opschrijven welke emoties ze juist niet meer wilden voelen. Daarna hebben ze dit A4 verbrand, waarbij de vlammen symbool stonden voor het loslaten van emoties die hen niet langer dienden. In een volgende sessie hebben ze de as in de nabijgelegen haven gestrooid. Dat was best een emotioneel moment met elkaar!”
Vrouwelijke energie
De moeders hebben veel gemeen met elkaar. Door wat ze hebben meegemaakt zijn ze vooral moeder en gunnen zich nauwelijks tijd voor zichzelf. Sandra regelde een visagist en een fotograaf. De moeders kregen allemaal mooie make-up aangebracht en er werden krachtige foto’s gemaakt. Sandra: “Ze konden niet geloven dat zij het waren. Je zag de vrouwelijke energie terugkomen. Zo mooi om te zien.”
Marloes vult aan: “Deze moeders zaten zo in de stand van werken, zorgen en overleven dat ze geen tijd voor zichzelf hadden. Door de foto’s realiseerden ze zich dat ze er mochten zijn.”
Jongeren
De moeders die deelnemen aan de cursussen zijn bekend bij het team. Voor jongeren werkt het toch wat anders. Marloes: “We merken dat je jongeren ook niet altijd kunt bereiken omdat hun ouders niet meer in onze gemeenten wonen. Daarom voeren we voor jongeren echt campagne om hen te bereiken. We doen dit via jeugdwerk, scholen of wijkteams waar we presentaties houden. We vragen deze organisaties om uit te dragen wat wij als gemeente voor jongeren kunnen doen. Ook hangen we posters op in de wijk. Binnenkort nemen we contact op met UHT voor de flyer Kindregeling om deze vanuit UHT te versturen aan alle jongeren in ons werkgebied.”
Sandra voegt toe: “We blijven nadenken hoe we het voor jongeren laagdrempeliger kunnen maken om in contact met ons te komen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met een masterclass door een voetbalheld uit de omgeving. Of iets met talenten die ze nog niet eerder konden ontwikkelen.” Kortom: er zijn nog genoeg plannen voor de toekomst.