Het doel van de Bloeizone is om als inwoners van het dorp gezamenlijk te werken aan een omgeving waar het prettig, gezond en vitaal ouder worden is. Dit wordt bereikt door het samen organiseren van activiteiten die gericht zijn op beweging, ontspanning, gezond eten, natuur en sociale cohesie. Het model van positieve gezondheid van Machteld Huber dient hierbij als uitgangspunt.
Jaartal
2025Afzender
Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD)Gemeente
Succesvol
De Bloeizones zijn succesvol omdat er een bloeiend activiteiten- en dienstenaanbod is gerealiseerd voor en door de dorpen Bakkeveen en Appelscha én dit door de inwoners wordt gewaardeerd. Met dit aanbod realiseren inwoners een prettige leefomgeving waar mensen gezond en vitaal ouder kunnen worden. Het succes van de Bloeizones wordt zichtbaar door de toenemende deelname van inwoners aan verschillende activiteiten, van fittesten tot huiskamereten, filmhuis, een dorpsmoestuin, leefstijlgroepen en wandelgroepen. Daarnaast zijn er goede contacten met de basisscholen om ook kinderen en hun ouders te betrekken bij de doelen van de Bloeizone. En wordt er doorlopend gewerkt aan een goede informatievoorziening zoals via de dorpskranten.
Steeds ontstaan er nieuwe initiatieven, en het draagvlak voor deze nieuwe initiatieven is groot. Het werven van vrijwilligers is geen probleem, en binnen Friesland en de gemeente Opsterland en Ooststellingwerf worden de bloeizones als voorbeeld gebruikt, ook in beleidsstukken.
Waardevol
De Bloeizones zijn van grote waarde voor Bakkeveen en Appelscha omdat het langzaam maar zeker een begrip is geworden onder de inwoners. De drempel om deel te nemen aan activiteiten wordt steeds lager, waardoor mensen zich minder alleen voelen. De huisarts, een van de initiatiefnemers van Bloeizone Bakkeveen, verwijst regelmatig naar de activiteiten, en mensen geven aan dat ze deze activiteiten fijn vinden en graag komen. Daarnaast is er een merkbare vermindering in het gebruik van medicijnen, en mensen denken meer na over hun leefpatroon. De gang naar de diëtiste, die ook betrokken is bij de Bloeizone, is veel normaler geworden. Doordat inwoners elkaar aandacht te geven, er voor elkaar te zijn, krijgt de gemeenschap meer betekenis, Het eigenaarschap over een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en omzien naar elkaar ligt bij de inwoners, en samen wordt er naar oplossingen gezocht. Zo nodig gefaciliteerd door de betrokken gemeenten.
Duurzaam
De Bloeizones zijn duurzaam omdat ze gericht zijn op gedragsverandering en het creëren van een gezonde leefomgeving. Iedereen is welkom als deelnemer of vrijwilliger, en de drempels om deel te nemen zijn laag. Veel activiteiten zijn gratis of vragen een minimale, kostendekkende bijdrage. Er wordt samengewerkt met verenigingen en organisaties in het dorp, en bestaande voorzieningen worden optimaal benut zonder concurrentie.
Jongeren worden aangemoedigd om deel te nemen aan de Bloeizone-activiteiten, wat bijdraagt aan de overdracht van de Bloeizone-gedachte van de ene generatie op de andere.
De gemeenten spelen een stimulerende en voorwaardenscheppende rol, waardoor enthousiaste en betrokken burgers gewaardeerd worden in hun vrijwilligerswerk. Subsidies zijn niet belemmerend, en het eigenaarschap voor een goede besteding van de subsidies blijft bij de vrijwilligers als uitvoerende groep. Deze waardering zorgt voor verantwoorde en verantwoordelijke stappen in alle activiteiten die bij een Bloeizone horen.
Herbruikbaar
In ieder dorp of wijk is een basis te vormen voor een bloeizone en overal is het anders. Bevorderende factoren van o.a. bloeizones Bakkeveen en Appelscha zijn onderzocht door Margriet Hielkema, onderzoeker NHL-Stenden:
Tijd, vertrouwen en ruimte krijgen. Het is een beweging waarin verbinding en plannen ontstaan. Sleutelfiguren als opbouwwerkers, huisartsen, betrouwbare ‘gezichten’ in een dorp kunnen ambassadeurs zijn voor de Bloeizone.
Laagdrempelige, liefst gratis activiteiten.
Soepele samenwerking tussen partijen (formeel en informeel) en binnen de werkgroep zelf.
Zichtbaar maken wat men doet, bijvoorbeeld in dorpskrantje en/of via website.
Goede samenwerking met gemeenten; vast contactpersoon.
Aansluiten bij wat er al is, bij bestaande structuren en bij de vraag van inwoners.
Een fysieke ruimte voor ontmoeting, bijvoorbeeld een dorpshuis of dorpskamer.
Zowel op jongeren als ouderen richten; de nieuwe generatie meteen vertrouwd maken met aspecten van de bloeizone.
Financiële ruimte; subsidie helpt om zaken uit te proberen en voelt als erkenning.
Winnen
De bloeizone maakt het leven leuker en interessanter. Het biedt de gemeenschap de kans om opnieuw te ontdekken wat "meanskip" of "noaberschap" aan meerwaarde oplevert. Bloeizone zet in op samenredzaamheid en een gezonde leefstijl, wat een deel van de oplossing is voor het zorginfarct.
Datum start
Bakkeveen is een dorp van 1915 inwoners. Bloeizone Bakkeveen is gestart in april 2017. Het dorp Appelscha telt 4.875 inwoners. Bloeizone Appelscha is geïnspireerd door boeizone Bakkeveen opgericht in april 2022.
Datum eind
Bij de start van de Bloeizone is uitgegaan van een looptijd van 25 jaar, wat betekent dat het project nog steeds loopt. Een verandering in leefstijl en gedrag vergt vele jaren. Uitgaande van deze periode van 25 jaar, zullen de doelen in Bakkeveen in 2042 zijn bereikt en voor Appelscha in 2047.
Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.