Gemeente Alkmaar plaatst in 2021, 2022 en 2023 telkens een nieuwe serie burgersensoren in de stad. Deze zijn door de bewoners gebouwd voor het volgen van decibel metingen en luchtkwaliteit. De meetdata is toegankelijk voor iedereen.

Jaartal

2023

Gemeente

Het Smart City sensoring project is bedoeld om samen met bewoners te bedenken, bouwen en uitvoeren, om zelf te kunnen meten wat belangrijk is voor de eigen omgeving. De gemeente is het gesprek aangegaan over informatisering binnen een gemeenschap en krijgt tot op heden nog steeds nieuwe informatievragen binnen. 
Inwoners hebben zelf sensoren ontwikkeld en het plan bedacht. De inwoners hebben patenten aangevraagd op hun sensoren en ontwikkelen nu simpelere versies om ook door anderen met minder kennis te laten bouwen. Verder wordt  gekeken naar een leerprogramma voor inwoners die hun eigen sensoren willen plaatsen om zo data te generen. 
 

Pluspunten project

1. Data van de inwoners blijft van de inwoners en ze delen het met de gemeente. 
2. De inwoners zijn onderdeel van het datavraagstuk binnen onze informatieproducten. 
3. De inwoners plegen zelf actief onderhoud op de infrastructuur zodat de data beschikbaar blijft. 
4. De samenwerking tussen de gemeente, stadswerk en de inwoners is hechter geworden. 

Makkelijk inzetbaar

1. Iedere gemeente heeft een Coderdojo, weinig weten wat het inhoudt.  
2. Inwoners willen echt wel met de techniek aan de slag maar worden nog vaak weggezet als niet digi-vaardig genoeg. 
3. Van het hele project is een onderzoek beschikbaar (HBO scriptie) en zijn er standaard raamovereenkomsten tussen de inwoners beschikbaar. 4. Op de website https://junioriot.nl/burgernetwerken/ kan je de volledige documentatie zien van de sensoren en kan je ze ook live volgen (Alles is volgens de open standaard ingeregeld) 

Dit is een mooi voorbeeld van een gemakkelijk inzetbaar project waarbij je inwoners betrekt in het digitaliseren van de samenleving. Geef ze zelf de controle over de data/ infrastructuur en je zal zien dat ze het onderhouden en doorontwikkelen. Alle documentatie is beschikbaar en bijna iedere gemeente heeft een Coderdojo (Samenwerk plaats voor inwoner op het gebied van techniek).

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2023.

Gerelateerde links