De omgevingsvisie is een brede integrale visie voor Haarlem en schetst de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en het dorp richting 2045. De gemeentes zetten zich in voor een groene, klimaatbestendige openbare ruimte, dat bijdraagt aan het verhogen van de biodiversiteit en leefbaarheid.

Jaartal

2024

Gemeente

Onderdeel hiervan is om het groenoppervlak en het aantal bomen uit te breiden. De wens van de beheerder van de openbare ruimte is de ontwikkeling van een 'inspiratiekaart' met potentiële locaties voor het uitbreiden van het groenareaal. Dit betreft een ruimtelijke analyse waarbij de ‘overbodige verharding’ in de openbare ruimte in (kaart)beeld wordt gebracht. Met dit inzicht kunnen de potentielocaties worden meegenomen tijdens de voorbereiding van het opgavegerichte beheer. Het uiteindelijke doel is een geautomatiseerd proces voor een real-time gegenereerde groenpotentiekaart om de beheerders van de openbare ruimte snel inzicht te geven waar ze verharding om kunnen vormen naar groen.

Succesvol

De casus is succesvol, omdat het resultaat een actueel kaartbeeld voor alle betrokkene in de openbare ruimte bruikbaar, bereikbaar en beschikbaar is. Daarnaast is dit informatieproduct in de praktijk al gebruikt voor de voorbereiding, participatie en uitvoering van de eerste projecten voor omvorming van verharding naar een groene inrichting. 
De casus is daarnaast succesvol, omdat het resultaat bereikt is door integrale samenwerking. De betrokken medewerkers van verschillende teams hebben de aanwezige inhoudelijke en technische deskundigheid gecombineerd om tot het ontwerp en de realisatie van een geautomatiseerd proces en digitaal (kaart)beeld te komen. Hierbij zijn de grenzen van elkaars kennisveld veelvuldig verkend en overschreden. 
Daarnaast heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om dit informatieproduct in de praktijk toe te passen.

Groen is voor Haarlem van levensbelang. In een groeiende stad, met steeds meer vraag naar woonruimte en met de openbare ruimte als achtertuin, is aandacht nodig voor de uitbreiding van groenareal, zodat iedereen daarvan kan blijven genieten. We zetten in op een groene(re) toekomst voor Haarlem, gericht op een leefbare stad in 2030 

Waardevol

Als de gemeenten nu en in de toekomst invulling willen geven aan deze ambitie, rekening houdend met de eerder beschreven urgentie en waarde van het groen, dan is voldoende groene ruimte in de stad van het grootste belang. De 3-30-300 vuistregel van professor Cecil Konijnendijk geeft handvatten om op drie niveaus aan verbetering van het groen te werken. De groenpotentiekaart geeft inzicht in potentiële locaties waar, in samenspraak met inwoners en ondernemers in de stad, invulling gegeven kan worden aan de vergroeningsopgave. Een opgave die zich dicht bij de directe leefomgeving van de Haarlemmers bevindt.

Herbruikbaar

Voor de groenpotentiekaart is een algoritme ontwikkeld om locaties in de openbare ruimte aan te wijzen die potentieel geschikt zijn voor omvorming van verharding naar groen. Daarnaast is het algoritme uitgebreid om specifiek potentiële boomplantlocaties aan te wijzen. 
Het algoritme is geïmplementeerd in een geautomatiseerd proces dat hergebruik maakt van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de gemeentelijke kernregistraties Beheer Openbare Ruimte (BOR). Dit specifiek voor de gegevens over groen in de openbare ruimte en bomen. Daarnaast maken we hergebruik van de data van het Kabel en Leiding Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. 
Het geautomatiseerde proces voor de groenpotentiekaart is opgenomen in de gemeentelijke 'automation' omgeving en daarmee beschikbaar voor intern hergebruik. Het informatieproduct is daarmee dagelijks te actualiseren. Het geautomatiseerde proces is ook voor hergebruik uitwisselbaar met andere gemeenten.

Winnen

De vergroeningsopgave staat niet op zich. Deze opgave geldt voor alle 342 gemeentes in Nederland. Door nieuwe locaties te “ontharden” dragen we positief bij aan een leefomgeving die klimaatbestendiger, ecologischer en biodiverser ingericht kan worden. 
De groenpotentiekaart die door de gemeente Haarlem ontwikkeld is, is een mooi voorbeeld van een goede interne samenwerking, waarmee een algoritme is ontwikkeld die uitsluitend gebruik maakt van actuele openbare en interne bronnen en gedeeld kan worden met andere gemeentes.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.

Gerelateerde links