In de Akkers wordt de openbare ruimte onder de metrobaan groener, socialer, veiliger, wordt er ruimte gegeven aan identiteit en bewegen en ontmoeten.
Wanneer een wijk veilig, groen en sociaal is, vormt het een goede leefomgeving voor haar inwoners. Daar streeft de gemeente Nissewaard naar in elke wijk. Om dit te bereiken, spelen er veel aspecten mee. Denk aan hoe een wijk is ingericht, hoe groen deze is, hoeveel plekken er zijn voor sport, cultuur en sociale activiteiten en hoe de wijk er in zijn algemeenheid uitziet. Dit alles bepaalt hoe mensen in de wijk zich voelen, bewegen, elkaar ontmoeten, naar elkaar omzien, activiteiten ondernemen en naar voorzieningen gaan.

Jaartal

2025

Gemeente

Niet alle wijken in de gemeente voldoen aan deze wensen en eisen. Daarbij worden de inwoners in veel van de wijken ook ouder en voldoen deze wijken niet altijd meer aan de behoeften van deze huidige bewoners. De gemeente investeert daarom in de wijken. Niet alleen door het verbouwen of plaatsen van nieuwe gebouwen, parken, scholen en speeltuinen, maar ook door de wijken groener en duurzamer te maken, ruimte te bieden voor sociale activiteiten en door inwonersinitiatieven te promoten en faciliteren.

Dit doet de gemeente niet alleen. Om echt het verschil te maken in deze wijk, wordt er samengewerkt met verschillende lokale partners en ondernemers, met wijkcentra én met inwoners. Samen wordt er  toegewerkt naar een wijk die passend is voor al haar inwoners.

Succesvol 

De Akkers is een wijk die in 1977 in korte tijd gebouwd is door de komst van de metrobaan. Nu bijna 50 jaar later is de wijk fysiek toe aan verandering, maar zijn er ook veel leefbaarheidsproblemen. Hoog gevoel van onveiligheid, veel armoede, problemen achter de voordeur. Door vanuit een sociale bril naar de wijk te kijken is een gebied onder de metrobaan aangepakt om meer ontmoeting, beweging, veiligheid en kunst toe te voegen. Fysiek worden de huidige uitdagingen van vergroening en klimaatadaptatie meegenomen. De werkwijze vanuit een sociale projectleider zorgt ervoor dat er intern veel samenwerking plaatsvindt en integraal naar een gebied wordt gekeken.

Waardevol 

Met bewonersparticipatie is dit ontwerp tot stand gekomen. Bewoners zeiden letterlijk; 'wanneer hier een sportveld komt, kan mijn kind ook na 6 weken zomervakantie zeggen dat hij een leuke zomervakantie heeft gehad'. Andere bewoners gaven aan graag mensen te ontmoeten tijdens hun wandeling en weer andere gaven aan dat zij mee willen denken over de identiteit van de wijk. Zo heeft iedereen een rol en bijdrage gekregen in de ontwerpfase. Denk aan wijkgroepen, fysiotherapie, scholen, inwoners, hondenbezitters, etc. Het is een project wat leeft binnen de wijk. En waar nu gewerkt wordt aan een wijkfeest voor de hele buurt.

Duurzaam 

Dit project bevordert de leefomgeving van de inwoners. In een wijk waar veel armoede en eenzaamheid heerst komen sportvoorzieningen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Er komt programmering op de sportvelden zodat zij onder begeleiding kunnen bewegen. We verduurzamen een gebied van 1,5 km lang. Meer groen, half verharding, meer bomen, planten en wadi's.

Herbruikbaar 

De manier van werken om vanuit een sociale bril naar de omgeving te kijken i.p.v. alleen naar de fysieke planning. Zorgt voor meer leefbare wijken. Soms is een gebied fysiek niet toe aan vervanging, maar vraagt de samenleving wel naar een verandering in de openbare ruimte. Om goed inzichtelijk te krijgen waar de pijnpunten zitten a.d.h.v. een wijkatlas. en hierin integraal naar een gebied te kijken zorgt voor andere inzichten.

Winnen 

Deze casus moet winnen omdat het er via een integrale werkwijze vanuit verschillende domeinen naar een wijkaanpak wordt gekeken. Er wordt niet voor de bewoners bepaald, maar met de bewoners. Wat zorgt voor eigenaarschap, draagvlak en een gevoel van trots. Intern wordt er gewerkt aan een gezonde stad en is deze werkwijze een voorbeeld om de rest van de wijken aan te pakken. Een omgeving veranderen is meer dan een fysieke opgave, maar tikt zoveel boxen aan binnen diverse domeinen.

Datum start 

start inventarisatie wijkaanpak 1 maart 2024

Toelichting datum eind

uitvoering van realisatie omgeving metrobaan juni 2025.

Dit praktijkvoorbeeld is een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.

Gerelateerde links