Het is een stappenplan waarmee je met alle betrokkenen op een interactieve en visuele manier een inhoudelijk thema verkent op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking. Op deze manier kunnen de betrokken partners op een constructieve manier de dialoog aangaan over een complex grensoverschrijdend thema.

Jaartal

2021

Gemeente

Type

Website

De gemeente Baarle-Nassau grenst aan België en heeft vijf Belgische gemeenten als buurman. Er liggen stukjes België in de gemeente Baarle-Nassau: de enclaves. Deze enclaves zijn onderdeel van de gemeente Baarle-Hertog. In een aantal van die enclaves liggen ook weer stukjes Baarle-Nassau.

Door de complexe enclavesituatie ervaren de inwoners van gemeente Baarle-Nassau elke dag wat het betekent om in twee landen te wonen, te leven, en/of te werken. Veiligheid en leefbaarheid houden niet op bij de grens.
Met een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het afgelopen jaar samen met samenwerkingspartners een instrument ontwikkeld om grensoverschrijdende samenwerking te versoepelen: De KoersKaart grensoverschrijdend samenwerken.
Doel is om zelf meer kennis op te doen, meer inzicht krijgen, oplossingen bedenken, deze beproeven en nieuwe internationale werkmodellen introduceren. Daarbij meer samenwerken met partners In Nederland en België, binnen en buiten de gemeente en de kennis, inzichten, proefopstellingen en werkmodellen delen met iedereen.

Burgmeester Marjon de Hoon – Veelenturf heeft de KoersKaart door de Corona-beperkingen, digitaal overhandigt aan demissionair staatssecretaris Raymond Knops.