Een initiator uit Rhenen nam samen met de lokale toneelvereniging en een regisseur het initiatief om met inwoners van Rhenen dit community-art project uit te voeren over de legende van Rhenen , de legende van de heilige Cunera. Er werd een oude bestaande toneeltekst geschreven door Roman schrijver Antoon Coolen in 1953, hertaald door verhalen verteller Eric Borrias.
Jaartal
2025Gemeente
Doel
Daarna zijn de wekelijkse repetities, veelal met onervaren inwoners, succesvol van start gegaan. Er werden groepen gestart voor alles wat met de kostuums en het decor te maken had. Gedurende zes voorstellingen in de maand september hebben meer dan 2000 bezoekers genoten van het spektakel, mede mogelijk gemaakt door meer dan 150 vrijwilligers, sponsoren en lokale ondernemers. De betrokkenheid van het publiek, inclusief donaties voor de MUP's (kastjes verspreid door Rhenen met producten voor minima) en extra donaties bij het bestellen van kaarten, heeft de sociale impact van het project versterkt. Andere resultaten zijn dat meerdere spelers zich aangemeld hebben bij de plaatselijke toneelvereniging en de duurzame contacten van vele betrokkenen. Het project is klaar maar de verbondenheid blijft. De sociale impact is getracht vast te leggen in een, in eigen beheer, gemaakte documentaire.
Succesvol
Het Cuneraproject heeft aantoonbaar de doelen gerealiseerd voor de beoogde doelgroep, namelijk de inwoners van Rhenen en omgeving. Het doel van de Stichting Cuneratheater, het bevorderen van culturele activiteiten en gemeenschapsbetrokkenheid, werd bereikt door meer dan 150 vrijwilligers en lokale ondernemers actief te betrekken bij de productie. Dit community-art project, met meer dan 2000 bezoekers, bracht de legende van Sint Cunera tot leven en versterkte de historische en culturele identiteit van de stad. Belangrijke lessen, zoals het versterken van samenwerking en het bevorderen van vrijwilligerswerk, werden toegepast en gedeeld binnen de organisatie. Dit leidde tot nieuwe initiatieven, zoals schoolvertellingen en een beiaardconcert, en duurzame contacten binnen de gemeenschap. Daarnaast is een documentaire gemaakt om de inzichten over community building verder te delen, wat de sociale impact van het project heeft vergroot en toekomstige projecten ten goede zal komen.
Waardevol
Het Cuneraproject was waardevol omdat het de gemeenschap van Rhenen samenbracht rondom hun gedeelde geschiedenis en culturele erfgoed. Door de actieve participatie van meer dan 150 vrijwilligers, waaronder onervaren inwoners, werd een sterke waardering geoogst van zowel de deelnemers als het publiek. Dit evenement droeg bij aan welzijn en geluk door sociale cohesie te bevorderen, nieuwe vriendschappen te creƫren en lokale trots te versterken. 2 Inclusiviteit stond centraal, met deelname van diverse groepen uit de gemeenschap, waaronder scholen, kerken en ondernemers. Het evenement werd toegankelijk gemaakt voor een breed publiek, met extra initiatieven zoals een vertelling voor een streng christelijke school en een filmvoorstelling voor bewoners van een zorgcentrum. De menselijke maat werd benadrukt door persoonlijke betrokkenheid en kleinschalige, lokale verbindingen. Het project had ook aandacht voor de leefomgeving door het gebruik van een historische locatie en het stimuleren van lokale initiatieven, zoals de Cunerawandeltocht en het speciale Cuneramenu.
Duurzaam
Het Openluchtspel St. Cunera van Rhenen_ droeg bij aan een duurzame samenleving. Iedereen kon meedoen tijdens het proces. Via donaties en de Cunera-pas werden gratis kaarten beschikbaar gesteld (Global Goals 1 en 10). Vrijwilligers kregen maaltijden gemaakt van overgebleven voedsel van lokale ondernemers (Global Goal 2). Het project haalde mensen uit sociaal isolement (Global Goal 3) en bood educatie ( scholen) over de geschiedenis van Rhenen (Global Goal 4). Gendergelijkheid werd bevorderd door gemengde deelname in werkgroepen (Global Goal 5). Duurzame energie werd gebruikt door alleen tijdens de voorstellingen electra/ licht te gebruiken. (Global Goal 7). Samenwerking met lokale ondernemers stimuleerde eerlijke groei veldbewaking door nieuwe ondernemer, leenmateriaal beschikbaar gesteld door ondernemers (Global Goal 8). Innovatieve herbestemming van materialen werd toegepast (Global Goal 9). Decorstukken kregen een tweede leven (Global Goal 12) en milieuvriendelijke verf werd gebruikt (Global Goal 13). Een openlucht kerkdienst versterkte de gemeenschap (Global Goal 16). Dit project bracht blijvende vriendschappen en leidde tot nieuwe initiatieven (Global Goal 17).
Herbruikbaar
Het Cuneraproject is een herbruikbaar concept omdat het sterk leunt op lokale gemeenschapsbetrokkenheid, historische verhalen en cultuur, wat in veel gemeenten toepasbaar is. De casus is goed gedocumenteerd, met een duidelijk draaiboek van het proces, van het hergebruik van een historisch script tot het organiseren van vrijwilligers, financiering, en samenwerkingen met scholen en ondernemers. Dit maakt het voor andere gemeenten eenvoudig om het model te repliceren, aangepast aan hun eigen historische of culturele context. Daarnaast is er een documentaire gemaakt over de community building-aspecten, wat verdere overdraagbaarheid bevordert. Hoewel er geen concrete voorbeelden worden genoemd van andere gemeenten die dit specifieke project hebben hergebruikt, biedt de aanpak duidelijke handvatten voor soortgelijke gemeenschapsprojecten elders. Het project toont hoe cultuur en geschiedenis op een toegankelijke manier ingezet kunnen worden om sociale cohesie te versterken, wat aantrekkelijk is voor andere gemeenten die iets vergelijkbaars willen opzetten.
Winnen
Het Cuneraproject verdient te winnen omdat het een krachtig voorbeeld is van gemeenschapsbetrokkenheid, culturele herleving en sociale cohesie. Het brengt inwoners, ondernemers en scholen samen rondom de lokale geschiedenis van Rhenen, met duurzame resultaten zoals nieuwe vriendschappen, initiatieven en een sterkere lokale identiteit. Het project is goed gedocumenteerd en makkelijk te repliceren, waardoor andere gemeenten dit succesvolle model kunnen overnemen om hun eigen cultuur en gemeenschap te versterken. Hierdoor is het concept herbruikbaar en waardevol.
Datum start
augustus 2022
Datum eind
september 2024
Dit praktijkvoorbeeld is een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.