Een groeiende groep ondernemers bevindt zich in zwaar weer. Het is belangrijk te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen of problematische schulden verder in de problemen komen.  Het Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen biedt gemeenten handvatten om ondernemers te ondersteunen.

Schuldhulpverlening aan ondernemers

De aandacht van gemeenten voor schuldhulpverlening aan ondernemers neemt de laatste jaren flink toe, zo bleek uit het recente onderzoeksrapport ‘De weg naar een schone lei’ van de Nederlandse Arbeidsinspectie (www.nlarbeidsinspectie.nl). Het rapport constateert ook dat het bereiken en passend ondersteunen van ondernemers een zoektocht is voor veel gemeenten.

Spoor van de ondernemer

Het Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen biedt gemeenten houvast bij deze zoektocht. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies aangeboden. Aan de hand daarvan kunnen zij hun dienstverlening aan ondernemers met financiële zorgen inrichten of versterken.

Het Spoor van de ondernemer is gebaseerd op de ideale reis van ondernemers en biedt een basis voor de uitvoering van preventie, vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de rol van de schuldhulpverlener, maar ook voor de beleidsmedewerker, jurist, communicatieadviseur en informatiekundige.

Meer informatie

Het Spoor van de ondernemer staat op De routekaart Financiële Zorgen. Het VNG-programma Verbinden Schuldendomein biedt nog meer ondersteuning aan gemeenten rond de doelgroep ondernemers met financiële zorgen. Zie hiervoor de projectpagina Ondernemers uit de financiële zorgen.