De Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer staat online. Deze praktische en zeer compacte toolkit biedt overheidsorganisaties concrete richtlijnen om content te creëren die ondernemers met financiële zorgen motiveert om in actie te komen.  

De toolkit staat boordevol concrete tips voor contentmakers en communicatieadviseurs. Het is een gezamenlijk product van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), KVK, het Digitaal Ondernemersplein en de Belastingdienst.

Download de toolkit hier.

Wetenschappelijke basis en samenwerking 

De tips, aanbevelingen en voorbeelden in de toolkit zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over gedragsverandering bij ondernemers: Bij de ontwikkeling werkten we nauw samen met twee (gedrags)wetenschappers van de Universiteit Leiden; Prof. Dr. Jan Adriaanse en Dr. Niek Strohmaier. Centraal stonden de vragen:  

  • Hoe kunnen (semi)overheden ervoor zorgen dat ondernemers eerder aan de bel trekken zodat zij hen kunnen helpen voordat het te laat is?  
  • Hoe kunnen wij onze communicatie met ondernemers vormgeven om dit doel te bereiken?  

Deze vragen zijn beantwoord door bestaand onderzoek te combineren met testcontent die is beoordeeld door ruim 300 ondernemers. Deze waardevolle inzichten hebben geleid tot de effectieve richtlijnen en voorbeelden die nu in de toolkit zijn opgenomen.

Levensgebeurtenis Ondernemer in Zwaar Weer 

De ontwikkeling van de toolkit maakt deel uit van het project 'Levensgebeurtenis Ondernemer in Zwaar Weer', met als opdrachtgever het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit project valt onder het bredere programma Levensgebeurtenissen, dat zich richt op het ondersteunen van mensen bij belangrijke levensgebeurtenissen in zowel inwoner- als ondernemersdomein.

Meer informatie over de aanpak levensgebeurtenissen: Programma Levensgebeurtenissen - Digitale Overheid

Doel en toepassing 

Met deze toolkit willen we overheidsorganisaties helpen hun communicatie te verbeteren en ervoor te zorgen dat ondernemers met financiële problemen eerder de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. We moedigen deze organisaties aan om de toolkit te downloaden en de richtlijnen toe te passen in hun communicatie.

Voor meer informatie en om de toolkit te downloaden, bezoek de projectpagina Ondernemers uit de financiële zorgen | VNG van het programma Verbinden Schuldendomein.  

Samen zorgen we voor effectieve ondersteuning van ondernemers in zwaar weer.