Nieuws
De StembureauApp moet opnieuw worden aanbesteed. Dit biedt alle gemeenten de kans om mee te doen. De huidige StembureauApp is voortgekomen uit een gemeentelijk initiatief om het proces tijdens verkiezingsdagen te vereenvoudigen en te professionaliseren.
Verkiezingen zijn het fundament van onze vertegenwoordigende democratie. In aanloop naar een debat over verkiezingen op 18 april roept de VNG de Tweede Kamer op om het fundament van onze democratie te funderen met structureel voldoende geld.
De VNG en NVVB zijn verheugd dat minister De Jonge (BZK) de mogelijkheid van hulp in het stemhokje in één keer landelijk wil invoeren. In het eerste voorstel werd nog uitgegaan van een experiment in een beperkt aantal gemeenten.
Het wetsvoorstel 'Met één stem meer keus' biedt de mogelijkheid een stem uit te brengen op de hele kandidatenlijst van een partij, of de mogelijkheid te stemmen op een specifieke kandidaat van een partij. De VNG en de NVVB hebben gereageerd op het wetsvoorstel na een consultatieverzoek van minister De Jonge.
Bij de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni kunnen kiezers in 5 Nederlandse gemeenten gebruikmaken van een nieuw, kleiner stembiljet. De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) zijn heel blij met het experiment en roepen op dit versneld op te schalen als de evaluatie positief uitvalt.
De kosten die gemeenten maken voor de organisatie van de verkiezingen zijn niet goed in beeld. Naar aanleiding van de val van het kabinet in de zomer van 2023 moesten gemeenten in november voor de 2e keer in dat jaar verkiezingen organiseren. Dit zorgde voor extra en onverwachte kosten.
In nog meer Nederlandse gemeenten inclusieve stembureaus: dat is de wens van stichting Prokkel voor de Europese Parlementsverkiezingen op donderdag 6 juni. De organisatie is ook dit keer weer van de partij met de campagne Inclusieve Stembureaus.
Het enorme formaat van het stembiljet was bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen weer een negatief element op een verder positieve dag. De VNG en de NVVB hebben minister De Jonge (BZK) opnieuw dringend opgeroepen om het experiment met nieuwe, kleinere stembiljetten uit te breiden.
De Tweede Kamerverkiezingen zijn net achter de rug maar de volgende verkiezingen staan bijna alweer voor de deur. Komend jaar gaan we op 6 juni naar de stembus voor het Europees Parlement. Ook de toegankelijkheid van verkiezingen blijft dus een actueel streven.