In een aantal gemeenten is tijdens de Europese parlementsverkiezingen succesvol geëxperimenteerd met een nieuw en kleiner stembiljet. De VNG adviseert minister Judith Uitermark (BZK) om het nieuwe stembiljet landelijk in te voeren en te gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026.

Voordelen van het nieuwe stembiljet

Het nieuwe stembiljet is beter leesbaar, toegankelijk, gemakkelijker op en weer uit te vouwen, sneller te tellen en overzichtelijker. Het stembiljet is beter hanteerbaar voor stembureauleden. Er zijn minder telfouten gemaakt en eventuele telfouten zijn er beter uit te halen. 

De kiezers hebben het kleinere stembiljet als gemakkelijk en positief ervaren, al moesten sommigen nog wat wennen aan de andere manier van stemmen: het is van belang hier extra aandacht aan te besteden bij een volgende verkiezing. In onze brief (pdf, kB) aan de minister gaan we hier nader op in. Gemeenten en kiezers die aan het experiment hebben meegedaan lieten weten enthousiast te zijn en niet terug te willen naar het oude stembiljet.

Start snel met experiment elektronisch tellen

Om het tellen van de stemmen nog verder te vergemakkelijken en een betrouwbare uitslag te bevorderen, vragen we de minister zo snel mogelijk experimenten met elektronisch tellen te starten.  De combinatie van een klein stembiljet met elektronisch tellen, leidt tot een nog betere en handzamere uitvoering van het tellen van stemmen en een nog betrouwbaardere uitslag.