Nieuws
De nieuwe monitor huisvesting aandachtgroepen geeft inzicht in de huisvestingsopgave van een aantal aandachtsgroepen. Deze eerste versie wordt verder uitgebreid, zodat hij voldoende informatie biedt voor gemeenten en andere partijen om regionale afspraken te maken en de voortgang te monitoren.
Van 2 april tot en met 15 mei kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag indienen voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. Die is bedoeld om flexwoningen te bouwen en bestaande gebouwen te transformeren in woningen. Zo kunnen snel meer sociale huurwoningen worden opgeleverd.
De helft van de mensen tussen 60 en 75 jaar praat over de toekomst blijkt uit nieuw onderzoek. Om dit gesprek te stimuleren, lanceert VWS de campagne 'Praat vandaag over morgen'. De boodschap is: praat over hoe je fit wilt blijven, hoe je wilt wonen en wat je voor elkaar kunt doen als zorg nodig is.
De Tweede Kamer behandelt op 24 en 25 januari de begroting van VWS voor 2024. De VNG stuurde de Kamer een inbreng op deze begrotingsbehandeling. We constateren dat gezond samenleven en oud worden onder grote druk staan, en benoemen 3 grote opgaven en concrete aandachtspunten daarbij.
De VNG dringt erop aan dat, ondanks de demissionaire status van het kabinet, het wetsvoorstel Wet betaalbare huur zo snel mogelijk aan de Kamers wordt voorgelegd voor besluitvorming. Alle belanghebbenden hebben duidelijkheid nodig. In een position paper zetten we uiteen waarom de wet moet worden aangenomen.
De Tweede Kamer behandelt volgende week de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In onze inbreng dringen we aan op invoering van de Wet betaalbare huur. Die borgt immers een eerlijkere prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast benoemen we nog enkele aandachtspunten rondom het thema wonen.
De VNG heeft haar uitvoeringstoets over het Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting naar het ministerie van BZK gestuurd. Regelmatig terugkerende vragen in onze gesprekken met gemeenten gingen over hun handelingsperspectief: Wat moet een gemeente? Wat hoeft een gemeente niet? En wat kan een gemeente?
Nu het kabinet het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting voor advies heeft voorgelegd aan de Raad van State, heeft de VNG haar bezwaren opnieuw aangekaart. Eerder reageerden we op de versie van het wetsvoorstel uit de internetconsultatie. Helaas zijn veel van onze opmerkingen toen niet opgepikt.
Beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties waarmee ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat is het doel van de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Ook gemeenten kunnen een aanvraag indienen.
Corporaties en zorgaanbieders kunnen sinds 15 september subsidie aanvragen om zorggeschikte woningen met sociale huur te realiseren, via nieuwbouw en transformatie van bestaand vastgoed. Door de vergrijzing en stijgende wachtlijsten voor intramurale verpleegzorg is het belangrijk dat dit voorrang krijgt.