Nu het kabinet het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting voor advies heeft voorgelegd aan de Raad van State, heeft de VNG haar bezwaren opnieuw aangekaart. Eerder reageerden we op de versie van het wetsvoorstel uit de internetconsultatie. Helaas zijn veel van onze opmerkingen toen niet opgepikt.

Lees onze inbreng aan de Raad van State (pdf, 154 kB)

Op hoofdlijnen eens met doelen van de wet

Onze reactie op het consultatiedocument was bestuurlijk en ambtelijk met heel veel (groepen van) gemeenten afgestemd. Het is jammer dat daarmee weinig is gedaan. Des te meer omdat we de ambitie van het kabinet delen om te voorzien in meer betaalbare woningen en de huisvesting van aandachtsgroepen beter te organiseren, en daartoe de regie op de volkshuisvesting meer bij de overheid te leggen.

Wetsvoorstel leidt niet tot beter functionerende volkshuisvesting 

In dit wetsvoorstel bemoeit het rijk zich te veel in detail met de uitvoeringspraktijk van gemeenten en provincies krijgen een te brede verantwoordelijkheid in het volkshuisvestingsbeleid. Gemeenten krijgen wel meer bureaucratie naar zich toegeschoven, maar extra regiemogelijkheden geeft het wetsvoorstel hen nauwelijks.

We maken ons zorgen omdat gemeenten voor veel zaken verantwoordelijk worden gemaakt, terwijl ze niet meer mogelijkheden krijgen om corporaties en private partijen te bewegen om, in lijn met het overheidsbeleid, werk te maken van wonen. Verder blijft onduidelijk waar wij als medeoverheden het rijk op kunnen aanspreken.

Vervolg nog ongewis

Naar verwachting komt de Raad van State eind november met een advies aan het kabinet. Dan is het in de regel aan de minister om het advies te beoordelen, daarop een reactie te geven en een definitief wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Welke invloed de verkiezingen voor de Tweede Kamer hierop hebben, is nu nog ongewis.