De Tweede Kamer behandelt volgende week de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In onze inbreng dringen we aan op invoering van de Wet betaalbare huur. Die borgt immers een eerlijkere prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast benoemen we nog enkele aandachtspunten rondom het thema wonen.

Lees de VNG-inbreng voor de BZK-begroting, onderdeel Wonen (pdf, 229 kB)

Houd aandacht voor uitvoerbaarheid bij stapeling van opgaven

Voor gemeenten is het belangrijk dat knopen worden doorgehakt over prioritering van nationale opgaven met conflicterende ruimteclaims.

‘Een thuis voor iedereen’ en flexwonen missen toegezegde financiering

In de Voorjaarsnota 2023 heeft het kabinet € 302 miljoen extra vrijgemaakt om de bouw van flexwoningen meerjarig te kunnen ondersteunen. Het kabinet zegt opnieuw middelen beschikbaar te stellen voor de Regeling huisvesting aandachtsgroepen en de Regeling grote gezinnen. In de begroting is echter alleen meerjarig € 12 miljoen voor de Regeling grote gezinnen gereserveerd.

Wet versterking regie op de volkshuisvesting vraagt om aanpassing

Het wetsvoorstel Versterking regie brengt veel uitvoeringslast voor gemeenten en biedt hen weinig extra regiemogelijkheden. Voorlopig wachten wij op het advies van de Raad van State.

Gemeenten hebben behoefte aan een huurregister

Zeker in gemeenten met veel particuliere huurwoningen ontbreekt nu het zicht op een belangrijk deel van de woningmarkt. Een landelijk register waarin alle huurcontracten worden opgenomen heeft meerwaarde voor de handhavingstaken van gemeenten, onder andere in het kader van de Wet goed verhuurderschap en de toekomstige Wet betaalbare huur. 

Woningbouwsubsidies moeten beter en eenvoudiger 

Subsidieaanvragen kosten gemeenten te veel tijd en energie. Ook moeten hiervoor veel externe adviseurs worden ingeschakeld.  De VNG pleit voor een ander stelsel voor de subsidiering van woningbouw. Structurele financiering is nodig en de administratieve last voor het aanvragen van subsidie moet zoveel mogelijk moet worden beperkt.

Betrek gemeenten bij onderzoek instrumentarium woningbouw en grond

Wij vinden het aangekondigde interdepartementale beleidsonderzoek over het instrumentarium voor woningbouw en grondbeleid zeer wenselijk. We roepen op om hierbij uitdrukkelijk gemeenten, als belangrijke uitvoerende partij, te betrekken.

Bescherm woonwagenbewoners door financiering te verbeteren

Dat woonwagenbewoners geen hypotheek of starterslening kunnen krijgen, is onwerkbaar voor gemeenten die in dit soort gevallen vaak zelf de portemonnee trekken. Definieer woonwagens als woning en neem ze op als registergoed.

Budget nodig voor nationaal isolatieprogramma (soortenmanagement) 

Voor gemeenten is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is over de dekking van (vooruit betaalde) kosten voor soortenmanagementplannen in 2024 en 2025.