Gemeenten kunnen gebruikmaken van de Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan van de VNG voor het wijzigen van hun omgevingsplan met TAM-IMRO. Deze bijsluiter is stap voor stap geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe ondersteunende producten. 

De update is gebaseerd op feedback van gebruikers, voorbeelden uit de praktijk en voortschrijdend inzicht. Het gaat onder meer om:

  • Actualisatie van de toelichtingen bij de juridische kernvereisten (de tekst van de voorbeeldbepalingen is nagenoeg ongewijzigd)
  • Actualisatie van de algemene vertrekpunten voor het omgevingsplan. Deze zijn altijd relevant, ongeacht of u werkt met STOP of met IMRO. Maar juist bij gebruik van de oude technische standaard kunnen deze nieuwe juridische kaders makkelijk aan uw aandacht ontsnappen.
  • Een infographic over de relatie tussen TAM-IMRO omgevingsplannen en het integrale omgevingsplan in STOP
  • Een pilot TAM-omgevingsplan, met regels en motivering
  • Een technisch stappenplan voor het opstellen van een TAM-IMRO omgevingsplan
  • Een update van de transponeertabel voor het opstellen van regels

Updates vindt u ook altijd op de introductiepagina van de bijsluiter.

Pak de bijsluiter erbij!

Meryem Tas, jurist omgevingsplan bij VNG: ‘We zien op dit moment de eerste TAM-omgevingsplannen verschijnen in het Omgevingsloket. Dat volgen we natuurlijk met veel belangstelling. Fijn om te zien dat de bijsluiter gebruikt wordt. Vanzelfsprekend zien we dat gemeenten ook hun eigen juridisch-technische keuzes maken. Maar we zien ook foutjes in de regels. Planmakers moeten zich bewust zijn dat een TAM-omgevingsplan meer is dan even snel een bestemmingsplan omzetten. Daarom raad ik planmakers aan om niet alleen de voorbeeldbepalingen uit de bijsluiter over te nemen, maar ook hun voordeel te doen met alle bijbehorende informatie. Zorg dat u het doel van de voorbeeldbepalingen begrijpt.’

Consultatie voor uw TAM-IMRO omgevingsplan

Gaat u binnenkort een TAM-omgevingsplan publiceren en wilt u graag feedback op het concept van uw publicatie? Dat kan in een consultatie. In een online sessie van 1 à 1,5 uur nemen we samen de belangrijkste juridische-technische punten van uw publicatie door. De consultatie is een service van de VNG en Aan de slag met de Omgevingswet. Ga naar meer informatie en aanmelden