Er is steeds meer aandacht voor de aanpak van zorgfraude binnen gemeenten. Er zijn echter nog steeds grote onderlinge verschillen. Hoe u als gemeente de inrichting van toezicht op de zorg kan aanpakken, beschrijft Edward van der Torre in zijn rapport ‘Van pionieren naar structureren’. 

Het rapport is gericht op de mogelijkheden van gemeenten om vooruitgang te boeken met de bestrijding van zorgfraude met Wmo-zorg en jeugdhulp en helpt gemeenten te beredeneren welke minimale inspanningen nodig zijn. Op basis van het rapport heeft Naleving een visual gemaakt. Naast het lezen van het rapport en het gebruiken van de visual, kunt u ook luisteren naar een podcast waarin Van der Torre een toelichting geeft op zijn onderzoek.

Het onderzoek

U vindt het onderzoek van Edward van de Torre en de visual, ontwikkeld door Naleving, in onze kennisbank.

Naar het onderzoek en de visual
 

Media en tools

Voor de praktische implementatie van het toezicht op de Wmo 2015 en de Jeugdwet  verwijzen we u naar de Routekaart Toezicht, Handhaving en Naleving van Naleving.
 

Podcast

Edward van der Torre in gesprek met André Hormann over het onderzoek 'Van pionieren naar structureren'

‘Van pionieren naar structuren’ de gemeentelijke aanpak van zorgfraude

Eerder verschenen

Eerder gaf Naleving het bureau Lokale Zaken al opdracht om de fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet inzichtelijk te maken en aanbevelingen te doen voor een effectieve aanpak. In juni 2020 verscheen het rapport ‘Een wereld te winnen’. Hierin beschrijft Edward van der Torre onder meer 6 fraudestrategieën en 63 fraudetactieken. 

Meer informatie over het onderzoek 'Een wereld te winnen'