De aandacht voor de aanpak van zorgfraude door gemeenten groeit. Casuïstiek en verhalen in de media tonen de noodzaak daarvoor ondubbelzinnig aan. Ze laten ook zien dat de fraude zich in verschillende vormen manifesteert. Het rapport ‘Een wereld te winnen’ geeft inzicht in aard én aanpak van zorgfraude.

VNG Naleving gaf het bureau LokaleZaken opdracht om de fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet inzichtelijk te maken en aanbevelingen te doen voor een effectieve aanpak. Het resultaat is het rapport ‘Een wereld te winnen’ | Over zorgfraude (Wmo 2015 en Jeugdwet)’. Hierin worden onder meer 6 fraudestrategieën en 63 fraudetactieken onderscheiden.

Het onderzoek

Het rapport is verschenen in twee edities: een publieksversie en een interne versie voor gemeenten en partners. De interne versie gaat dieper in op de fraudestrategieën en -tactieken. Voor deze versie moet u inloggen op de site van de VNG.

Hier kunt u inloggen op MijnVNG. Heeft u nog geen account? Op deze pagina maakt u binnen een handomdraai een account aan.

Media

Podcast

Edward van der Torre in gesprek met Vincent van Daalen over het onderzoek 'Een wereld te winnen'

VNGemeenten · Zorgfraude - VNG Praat Mee 19

 

Contact met onze adviseurs

Heeft u behoefte aan advies op maat of wilt u antwoord op specifieke (ook juridische) vragen? Neem dan contact op met de adviseur van VNG Naleving uit uw regio.