Voor beleidsmakers

Het Focusblad Digitale Veiligheid (pdf, 1.2 MB) biedt gemeenten handvatten voor een goede verwerking van het thema digitale veiligheid in het lokaal Integraal Veiligheidsplan (IVP). Daarnaast kunnen gemeenten het focusblad gebruiken om het thema zowel operationeel als bestuurlijk te borgen.

De Cyber Sessions bestaan uit 5 video's en podcasts over praktische zaken rond digitale veiligheid: waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee en welke partners heb je nodig? 

Om nieuwe ambtenaren binnen het domein Openbare Orde en Veiligheid (OOV) een vliegende start te geven bij het aanpakken van cybercriminaliteit en digitale bedreigingen hebben de VNG en Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een 'Cyber-introductie' (pdf, 912 kB) ontwikkeld. 

Om goed voorbereid te zijn op een cybercrisis is oefenen heel belangrijk. De VNG heeft hiervoor in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) de Cyberoefendriehoek (pdf, 118 kB) ontwikkeld. Met het stappenplan (pdf, 453 kB) kunt u aan de slag met het organiseren van de Cyberoefendriehoek in uw regio.

Voor bestuurders

De mindmaps 'Informatiebeveiliging - Eigen huis op orde' en ‘Veilig digitaal innoveren’ bieden inzicht in digitale veiligheid en uw rol als gemeentebestuurder daarbij. Aan de hand van deze documenten kunt u hierover het gesprek aangaan met deskundige(n).

In het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 constateert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG dat de risico’s voor gemeenten groeien. Dit vraagt om stevige bestuurlijke aandacht en support. 

Voor raadsleden