Voor gemeenten betekent de opgave van verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed dat zij als gebouweigenaar een portefeuilleroutekaart opstellen met daarin de eigen aanpak van de vastgoedportefeuille. Daarmee heeft de gemeente in de energietransitie een voorbeeldrol voor inwoners, bedrijven en eigenaren van andere gebouwen. 

Veel gemeenten hebben al ambities voor het verduurzamen van hun eigen gebouwen en nemen energiebesparende maatregelen. Er zijn steeds meer goede praktijkvoorbeelden van verduurzaamd maatschappelijk vastgoed. Om de doelstelling van 95% CO₂-reductie te bereiken is een hoger tempo nodig. Door nu een portefeuilleroutekaart voor het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed op te stellen krijgen gemeenten perspectief op wat er nodig is om de verduurzaming te versnellen. Het uitwerken van de gemeentelijke routekaart vloeit voort uit het Klimaatakkoord en is daarmee niet vrijblijvend.

Lees meer over de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed 

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed: geen opgave, maar een kans

De VNG organiseert regelmatig sessies voor bestuurders, met als insteek dat verduurzaming van maatschappelijk vastgoed geen opgave is, maar een kans. In zo’n sessie kwamen de wethouders van Amersfoort, Oss en Haarlem aan het woord over hun aanpak. Lees het verslag met inspirerende voorbeelden (pdf, 155 kB)

En Paul Hofman, portefeuillehouder in de commissie EKEM en voormalig wethouder in Bronckhorst, vertelt hoe gemeenten aan de slag kunnen met een portefeuilleroutekaart. Bekijk de video: