In een reeks artikelen doen we verslag van gesprekken met gemeenten met een Village Deal. Wethouders en raadsleden vertellen ons over hun ervaringen en bevindingen.

Ongelijke gevallen ongelijk behandelen: Teylingen

De gemeente Teylingen heeft met de Village Deal een ambitieus doel: iedereen werkt en denkt als een ontschotter. Daarvoor wordt allereerst ingezet op ontschotting tussen Jeugd- en Gezinsteam en Sociaal Team. 'Ongelijke gevallen ongelijk behandelen: als je dat de leidraad maakt, dan ondersteunt dat het maatwerk'.


Schuldhulpverlening: Weststellingwerf

Uit onderzoek van de Rekenkamer bleek dat hoewel het beleid van Weststellingwerf gericht is op het voorkomen van schulden, in de praktijk de meeste tijd en het meeste geld gaan naar het oplossen ervan. De gemeente werkt daarom aan een nieuwe aanpak voor financiĆ«le zelfredzaamheid. De aanpak is een Village Deal tussen raad en college.


Ontschotting ketenzorg dementie en de kracht van de gemeenschap: Goeree Overflakkee en Horst aan de Maas

Drie jaar geleden vonden de drie decentralisaties in het sociaal domein plaats. De transformatie kwam vervolgens weliswaar op gang, maar niet snel genoeg. En het mag meer buiten de lijntjes, vinden wethouders Gerrit de Jong (Goeree Overflakkee) en Birgit op de Laak (Horst aan de Maas).