De komst van de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) stelt de partners in staat om zorgfraude effectiever en efficiënter aan te pakken. Zo maakt de wet het mogelijk om zorgvuldig (persoons)gegevens van natuurlijke personen of rechtspersonen met elkaar uit te wisselen via het IKZ. Per 1 januari 2025 hebben alle gemeenten een wettelijke taak om vermoedens van zorgfraude te melden bij Stichting IKZ. 

Het is belangrijk dat alle gemeenten deze wettelijke taak zo goed mogelijk uitvoeren. Want de effectiviteit van het IKZ is afhankelijk van het aantal meldingen van signalen door gemeenten en de andere partners.

De komende maanden neemt de VNG, samen met de andere IKZ-partners, deel aan de werkgroep van het IKZ. Binnen deze werkgroep is aandacht voor verschillende vragen die nodig zijn voor een goede implementatie van de Wbsrz. Een groot aantal vragen gaat daarbij over het signaal- en verrijkingsproces. Denk daarbij aan vragen als 'hoe moeten partners verrijkingsinformatie aanleveren?' of 'via welke weg kunnen partners met signaalanalisten van het IKZ en met andere partners zaken afstemmen?' 

Voor wie is deze informatie?

Deze informatie is primair geschreven voor gemeentelijke professionals die zich bezighouden met rechtmatigheid vanuit de Wmo 2015 en de Jeugdwet; de toezichthouder rechtmatigheid Wmo en Jeugdwet. De toezichthouder rechtmatigheid Wmo en Jeugdwet speelt een centrale rol bij het werken met het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). Daarnaast kan deze webpagina interessant zijn voor beleidsadviseurs en teamleiders in het sociaal domein, contractmanagers zorg, de afdeling inkoop zorg en AVG-experts / functionarissen gegevensbescherming.