Er zijn dit jaar weer gemeenteraadsverkiezingen! Woensdag 16 maart is de officiële verkiezingsdag maar vanwege de coronacrisis is er op 14 en 15 maart een mogelijkheid tot vervroegd stemmen. Op woensdag 30 maart treden de zittende gemeenteraadsleden af en komen de nieuwe raden voor het eerst in vergadering bijeen.

Op deze pagina een overzicht van informatie over de gemeenteraadsverkiezingen zoals die beschikbaar is, op deze website en elders.

Organisatie van de verkiezingen

Op de site van de rijksoverheid staan voor gemeenten veel informatie en tools over de organisatie van de verkiezingen, zoals instructies voor de stembureaus, factsheets en communicatiematerialen. De verkiezingskalender van de Kiesraad geeft - vanaf de voorbereiding tot en met de afwikkeling - weer welke acties moeten plaatsvinden en op welke datum of termijn. De Kiesraad geeft verder uitgebreide informatie over gemeenteraadsverkiezingen voor het algemene publiek.

Bekijk ook ons overzicht van vragen en antwoorden over verkiezingen en referenda. In juni gaven we - in aanloop naar de herverderlingsverkiezingen op 24 november 2021 - een reactie op de wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 (in verband met de afschaling van maatregelen).

Toegankelijk stemmen

Het is belangrijk dat verkiezingen/stemlokalen, dus ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022, toegankelijk zijn voor iedereen die wil stemmen. Samen met de NVVB maakte de VNG de 'Handreiking toegankelijk stemmen: tips en voorbeelden voor het inrichten van een stemlokaal voor een specifieke doelgroep'. Kijk voor meer tools voor het toegankelijk maken van verkiezingen op de site van de rijksoverheid. De VNG maakte vorig jaar een vlog in de reeks Gemeenten in Beeld over hoe de gemeente Amersfoort een extra toegankelijk stembureau inrichtte.

Nieuwsbrieven BZK

Het ministerie van BZK houdt gemeenten via nieuwsbrieven en circulaires op de hoogte van actualiteiten en eventueel nieuwe regels of instructies rond de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Het ministerie stuurt gemeenten ook communicatie-updates met informatie over communicatie over de gemeenteraadsverkiezingen.

Raadgever Gemeenteraadsverkiezingen

VNG Raadgevers zijn factsheets voor raadsleden. De Raadgever 'Gemeenteraadsverkiezingen 2022 en de benoeming van het college' informeert raadsleden onder andere over belangrijke momenten rond de raadsverkiezingen, de benoeming van de raad en het college, en de status van het (oude) college tijdens de coalitieonderhandelingen.

Positie raadsleden en wethouders: belangrijke ontwikkelingen

De VNG informeerde op 7 december jl. zittende en aankomende gemeenteraadsleden en wethouders per ledenbrief over een aantal onderwerpen dat verband houdt met hun (rechts)positie. De informatie is ook van belang voor burgemeesters en griffiers. Met deze informatie willen we raadsleden en wethouders beter in staat stellen om hun bijzondere ambt te vervullen. 

Gemeenteraadsverkiezingen in VNG Magazine

VNG Magazine besteedt in aanloop naar 16 maart herhaaldelijk aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen en het werk als raadslid. Hieronder een overzicht van de tot nu toe verschenen artikelen.

De opkomst van het raadsakkoord - Uit de groef

Het aantal raadsakkoorden stijgt. Maar hoe ze in de praktijk uitpakken, daarover is nog weinig bekend. Onderzoeker Lianne van Kalken ziet de voordelen, maar waarschuwt ook: begin er niet onvoorbereid aan. Lees verder

Student in de gemeenteraad - Voor de toekomst

Niet alleen studeren veel jonge mensen in universiteitssteden, ze wónen er ook. Dan is het bijna onvermijdelijk dat er ook studenten in de gemeenteraad zitten. Maar waarom? Ze wonen vaak maar kort in de stad en de studiedruk is al zo hoog. Wat drijft studenten? Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen - Formeren kun je leren

Bij formaties op lokaal niveau gaat meer mis dan nodig is. Reden voor emeritus hoogleraar Joop van den Berg, zelf ooit formateur in Maastricht, om met twee mede-auteurs een stappenplan op te zetten. Lees verder

Polarisatie - Niet gewoon doordenderen

De bedreigingen aan het adres van raadslid Loes ten Dolle zijn een uitvloeisel van een breder verschijnsel: het groeiende wantrouwen in de samenleving. Raadsleden moeten ook naar zichzelf kijken. Lees verder

Verkiezingscampagne - Realistisch en geloofwaardig

Voor een goede verkiezingscampagne is het belangrijk dat lokale politieke partijen een helder en bereikbaar doel voor ogen houden. De kernboodschap moet overal terugkomen, zegt hoogleraar communicatie Christian Burgers. Lees verder

De kandidatenlijst als reclamezuil

De wethouder is vaak het boegbeeld van een partij. Niet zo gek dus dat ze bij verkiezingen voor de gemeenteraad vaak de lijsttrekker zijn. Maar als ze helemaal niet in de raad willen, wat dan? Lees verder


 

Beste verkiezingsposter 2022

Net als 4 en 8 jaar geleden organiseert VNG Magazine weer de strijd om de beste verkiezingsposter. De vijf finalisten zijn inmiddels bekend.