Na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 werden overal in Nederland coalities gevormd. Aan die coalities liggen akkoorden ten grondslag. In opdracht van de VNG onderzocht kennis- en netwerkorganisatie Platform31 de akkoorden op inhoud met behulp van automatische tekstanalyse.

Woningnood vaak genoemd

De term woningnood wordt ruim 10 keer zo vaak genoemd als in 2018 en speelt in het hele land, ook in de voormalige krimpregio’s. Er is veel aandacht voor groepen die het extra moeilijk hebben op de woningmarkt, zoals mensen met een laag inkomen, starters, studenten, ouderen en arbeidsmigranten.

Ook bestaanszekerheid veel belangrijker

Ook het thema bestaanszekerheid is veel belangrijker geworden. Met uiteenlopende concrete maatregelen, zoals gratis openbaar vervoer, aanpak van schulden en het bestrijden van energiearmoede, willen gemeenten hun inwoners hierbij te hulp schieten. Amsterdam noemt bestaanszekerheid voor alle inwoners ‘de kern van de solidaire stad’.

Onderwerpen klimaat en energie leven enorm

De onderwerpen klimaat en energie leven enorm in gemeenteland. Zo’n 60 procent van de akkoorden noemt de term klimaatadaptatie, 80 procent de term energietransitie. Leeuwarden start een speciaal leerprogramma voor haar ambtenaren op het gebied van klimaat, energie, circulaire economie en biodiversiteit.

Veel aandacht voor financiële positie en financieel ravijn

Er is in de coalitieakkoorden tot slot veel aandacht voor de financiële positie van gemeenten, vooral over de periode vanaf 2026 wanneer zij te maken krijgen met voorgenomen bezuinigingen door het rijk. 11 gemeenten, waaronder Nijmegen en Amsterdam, refereren in hun coalitieakkoord aan het financiële ravijn dat hen te wachten staat.

Download de complete analyse van de coalitieakkoorden (pdf, 5,3 MB)

Zie ook