Gemeenten zijn verantwoordelijk voor bekostiging van (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding van scholen.
Model Verordening onderwijshuisvesting aangepast
In de gewijzigde Model Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs is een aantal eerdere wetswijzigingen verwerkt, zoals de profielen van het VMBO en de aanpassing van de categorieën in het speciaal onderwijs. Ook zijn de nieuwe normbedragen voor onderwijshuisvesting opgenomen.
Nieuws
Kwaliteit schoolgebouwen: afspraken VNG, PO-Raad en VO-raad
Gemeenten en schoolbesturen zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van schoolgebouwen. Hiervoor is een betere afstemming noodzakelijk van de Meerjaren Onderhoudsplanning (MOP) met het Integraal Huisvestings Plan (IHP) en moeten bindende afspraken worden gemaakt over de status van ‘renovatie’. Dat hebben de VNG, de PO-Raad en de VO-raad afgesproken.
Kwaliteitskader Huisvesting Primair Onderwijs
Goed onderwijs vraagt om goede schoolgebouwen. Dit Kwaliteitskader Huisvesting omvat praktische kwaliteitscriteria voor scholen en gemeenten.
Vraag en antwoord
-
Achtergrond
Door de instroom van vluchtelingen is er sprake van een toenemend aantal ISK-VO-leerlingen. Aan de ene kant is er een huisvestingsproblematiek: er is niet zonder meer ruimte voor de extra ISK-leerlingen. Aan de andere kant is er een probleem ten aanzien van de bekostiging die een jaar later volgt. Scholen die wel willen en ook de ruimte hebben, kunnen de voorbekostiging niet doen. In sommige gevallen vindt men dit gemeentelijke verantwoordelijkheid, want geen passend onderwijs en geen zorgbehoefte. Leerlingen melden zich op een ISK-school en worden doorverwezen naar de leerplichtambtenaar. In een ander geval voelt het samenwerkingsverband zich wel verantwoordelijk, ook vanwege het feit dat ze toeleiding, tests en deels leerlingen bekostigen.
Antwoord
Op dit moment zijn wij bezig om te kijken welke gevolgen de instroom van nieuwe kinderen van vluchtelingen betekent voor het onderwijs. Daarnaast kijken we naar aanleiding van de vragen die nu leven, welke informatie we daarover kunnen geven. Omdat dit onderwerp op het snijvlak zit van onderwijs, gemeenten, asielzoekersbeleid etc. hebben we even tijd nodig hierover intern en met externen te schakelen. Zodra er meer informatie is komt dat op www.vng.nl te staan.
-
Er bestaat geen financiële regeling voor de kosten voor huisvesting voor en eerste inrichting van voortgezet onderwijs aan asielzoekers. Asielkinderen in het voortgezet onderwijs tellen mee voor de reguliere vergoeding in het Gemeentefonds vanaf 1 oktober volgend op de datum dat het onderwijs is gestart.
- Bij kleine aantallen kan in eerste instantie worden bezien of plaatsing binnen de bestaande scholen mogelijk is.
- In tweede instantie kunnen lokalen worden gehuurd in andere scholen voor (primair) onderwijs.
- In derde instantie kan worden overgaan tot het plaatsen van noodlokalen.
De kosten voor het eerste jaar onderwijshuisvesting en eerste inrichting voortgezet onderwijs komen voor rekening van de gemeente, tenzij tussen gemeente en COA anders wordt afgesproken.
De VNG is in overleg met het ministerie van OCW over een maatwerkregeling bekostiging huisvesting en eerste inrichting voortgezet onderwijs voor gemeenten.
-
Er zijn twee groepen te onderscheiden:
- Leerlingen die in een noodopvang of AZC verblijven: Doorgaans is er een basisschool in of dichtbij het asielzoekerscentrum. Vervoer is dan niet nodig. Is vervoer van leerlingen vanuit een AZC toch noodzakelijk (de leerling is gehandicapt en kan daardoor niet zelfstandig de school bereiken, en/of de school is ver weg), dan bekostigt het COA dit vervoer. De gemeente kan desgewenst het vervoer regelen, en stuurt vervolgens de rekening naar het COA.
- Leerlingen die niet in een noodopvang of AZC verblijven: Voor hen geldt de verordening leerlingenvervoer van de gemeente waar zij verblijven, ongeacht het feit of zij een vluchtelingenstatus hebben.
Leerlingen van het voortgezet onderwijs die een Internationale Schakelklas bezoeken vallen voor het leerlingenvervoer onder het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen dat in principe alleen leerlingen die gehandicapt zijn en daardoor niet zelfstandig de school kunnen bereiken in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening van de gemeente.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed
In de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed voor gemeenten staat de aanpak op hoofdlijnen hoe gemeenten op een kosteneffectieve manier kunnen toewerken aan het CO2-arm én aardgasvrij maken van het eigen maatschappelijk vastgoed.
Praktijkvoorbeelden
Vlog Utrecht
Demian Keetelaar en Jaap van Nunen van de Utrechtse Vastgoedorganisatie vertellen met trots over de ambities en inmiddels gerealiseerde projecten voor het verduurzamen van het vastgoed van de gemeente Utrecht (ca. 330 gebouwen).
Publicaties & Brieven
