Jeugdgezondheidszorg is de publieke gezondheidszorg voor kinderen van 0-19 jaar. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie, zij wijzen de uitvoering vaak toe aan de GGD'en. Gemeenten zorgen dat de jeugdgezondheidszorg goed aansluit op het jeugdbeleid. Sinds 2019 zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma.
Nieuws
Rol van gemeenten
Gemeenten zijn op basis van de Wet Publieke Gezondheid verantwoordelijk voor de organisatie van de jeugdgezondheidszorg. De JGZ-uitvoeringsorganisatie is verantwoordelijk voor de te leveren zorg en bepaalt dus in eerste instantie hoe de jeugdgezondheidszorg inhoudelijk wordt uitgevoerd.
Decentralisatie Rijksvaccinatieprogramma
Sinds 1 januari 2019 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Met het vervallen van de financiële en wettelijke basis van het RVP door opheffing van de AWBZ, heeft het kabinet besloten het RVP wettelijk te verankeren in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). Zie:
Samenwerking jeugdgezondheidszorg en GGD infectieziektebestrijding bij het RVP
Gezonde scholen
Met de Gezonde School-aanpak komen scholen tegemoet aan de wens om gezondheid een vaste plek te geven in de Nederlandse scholen. Gemeenten stimuleren scholen om met deze aanpak aan de slag te gaan. De gemeente heeft een belangrijke rol bij het stimuleren van scholen om gezondheidsthema’s op te nemen in het schoolbeleid in samenwerking met partners.
Vraag en antwoord
-
De VNG stimuleert gemeenten dit extra contactmoment in te voeren. GGD Nederland i.s.m. het NCJ en ActiZ ondersteunt JGZ-organisaties bij het daadwerkelijk vormgeven van het contactmoment en bevordert de lokale samenwerking. GGD Nederland zal monitoren in hoeverre het landelijke aanbod wordt gerealiseerd en hoe het extra contactmoment vorm heeft gekregen. Het toezicht op onder andere de contactmomenten is belegd bij de IGZ.
-
Het bedrag wordt overgeboekt naar het Gemeentefonds en toegevoegd aan de Decentralisatie-uitkering Centra voor Jeugd en Gezin. Verdeling van het bedrag over de gemeenten vindt plaats aan de hand van de verdeelcriteria van deze decentralisatie-uitkering. De maatstaven voor onderdeel 1 jeugdgezondheidszorg, worden gehanteerd.
-
Volledige vraag: In welke mate bieden het uniforme pakket en het maatwerkpakket binnen de jeugdgezondheidszorg ruimte voor een flexibele invulling?
Krachtens de Wet Publieke Gezondheid voeren de gemeenten een verplichte taak uit ten aanzien van de JGZ. Het daarbij horende besluit PG geeft hieraan een nadere uitwerking. Het gaat erom het Basistakenpakket (BTP) JGZ uit te voeren. Zowel het uniforme als het maatwerk onderdeel, moeten verplicht door de gemeente worden uitgevoerd.
Gemeenten zijn verplicht het uniform deel onverkort volgens de Richtlijn contactmomenten uit te voeren. Uitvoerende organisaties hebben wel enige ruimte voor een flexibele invulling daarvan. Daarbij moet gedacht worden aan werkwijzen zoals triage en taakherschikking (waarbij activiteiten van artsen worden overgenomen door assistenten en verpleegkundigen). De richtlijn contactmomenten schrijft niet dwingend voor welke functionaris een contactmoment moet uitvoeren.
Een flexibele invulling van de richtlijn contactmomenten en differentiatie tussen kinderen (bijvoorbeeld aangepaste zorg voor 2e en 3e kinderen) en combinatie van contactmomenten is op zich mogelijk. Dit kan plaatsvinden in overleg met de inspectie voor gezondheidszorg (IGZ).
Stevig ouderschap
Stevig Ouderschap geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug. Met circa 6 huisbezoeken van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige, helpt Stevig Ouderschap ouders hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken. Dit kan ook in uw gemeente.