
Veelgebruikte overheidsgegevens zoals adressen, persoonsgegevens, bedrijfsnamen en geo-informatie, worden vastgelegd in 10 basisregistraties. Inwoners en bedrijven hoeven zo maar 1 keer gegevens aan te leveren. Gemeenten houden een aantal van deze gegevens bij. Ook kunnen zij de gegevens gebruiken bij hun dienstverlening, of om maatschappelijke vraagstukken (zoals klimaatadaptatie en ondermijning) aan te pakken.
Nieuws
Standpunt
Het stelsel van basisregistraties bevat tien registraties die door alle overheidsinstellingen verplicht moeten worden gebruikt, zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) of de Basisregistratie Personen (BRP). Gemeenten constateren dat er nog onvoldoende samenhang en eenduidigheid is in het stelsel van basisregistraties. Het gebrek aan samenhang belemmert gemeenten in het uitvoeren van hun taken en daar hebben inwoners en ondernemers last van. In ons position paper zijn de standpunten verder uitgewerkt.
Stelsel van basisregistraties
De 10 basisregistraties vormen bij elkaar een stelsel van basisregistraties, de kern van de gegevens van de overheid. Ze zorgen voor een klantgerichte overheid, die niet aan inwoners of bedrijven informatie vraagt die al eerder is verstrekt. Overheidsinstellingen zijn verplicht basisregistraties te gebruiken bij de uitvoering van publiekrechtelijke taken.
Gegevensuitwisseling
Binnen het stelsel van basisregistraties worden gegevens bewerkt en gebruikt. Ook wordt onderling informatie uitgewisseld. Dat moet op een gestandaardiseerde, veilige manier gebeuren. De afspraken zijn vastgelegd in zogenoemde stelselafspraken, standaarden voor uitwisseling en gegevensverstrekking, en stelselvoorzieningen.
Aanpak BGT-BOR
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart van Nederland, waarin gebouwen, wegen, water, spoorlijnen en groen zijn vastgelegd. Gemeenten kunnen deze kaart onder andere gebruiken bij het beheren en ontwerpen van de openbare ruimte (BOR). De aanpak BOR-BGT biedt handvatten hoe gemeenten dat kunnen doen.
Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering
Onderstaande projecten, programma's en diensten komen voort uit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Zij helpen gemeenten de dienstverlening te verbeteren en een doelgerichte en efficiënte organisatie op te zetten.
Publicaties & Brieven
