Welke gemeenschappelijke afspraken, standaarden en voorzieningen zijn er nodig om gegevens binnen de EU makkelijk en veilig tussen overheidsorganisaties en burgers met elkaar uit te wisselen? De VNG beproeft samen met verschillende stakeholders welke uniforme werkwijze en afspraken hiervoor geschikt zijn.
Gegevensuitwisseling organiseren
De digitalisering van onze samenleving, de toenemende mobiliteit binnen Europa, vergrijzing, arbeidsmarktkrapte en Europese wet -en regelgeving dwingen overheidsorganisaties om gegevensuitwisseling slim te organiseren. Europese verordeningen zoals de Single Digital Gateway (SDG) en eIDAS 2.0 vereisen van gemeenten en andere overheden dat zij, vanuit hun rol als bronhouder, gegevens beschikbaar stellen. Dit gebeurt nu in verschillende formats en standaarden en volgens verschillende afspraken, eisen en randvoorwaarden in een eigen toepassingsgebied.
Dezelfde gegevens voor verschillende doeleinden
Indra Henneman, projectleider bij VNG Realisatie: 'In de praktijk gaat het vaak om dezelfde gegevens die van gemeenten en andere overheden nodig zijn. Denk dan aan: informatie over geboorte, adres en nationaliteit, of gegevens over verstrekte vergunningen, ontheffingen en passen. In de ideale situatie zou je gegevens elke keer opnieuw op dezelfde manier voor verschillende verordeningen en doeleinden beschikbaar stellen. Dat kost namelijk de minste inspanning en tijd. Met deze beproeving onderzoekt de VNG samen met gemeenten, stichting RINIS, leveranciers, de nationaal coördinator SDG en Digilab (BZK) welke gemeenschappelijke afspraken, standaarden en voorzieningen hiervoor geschikt zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Common Ground standaarden en het principe data bij de bron.'
Eenduidig gegevens beschikbaar stellen
Een mogelijke oplossing is dat overheidsorganisaties allemaal op dezelfde manier gegevens beschikbaar stellen uit verschillende bronnen. Partijen die deze gegevens opvragen doen dit vervolgens allemaal via de voorgestelde oplossing: een API en de FSC-standaard.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de basisvoorziening van stichting RINIS. Jean-Paul Bakkers, werkzaam bij stichting RINIS, legt uit: 'Met de basisvoorziening kunnen eenvoudig gegevens worden uitgewisseld. We hebben deze voorziening gebouwd vanwege de SDG-verordening. Met deze voorziening kunnen Europese overheidsorganisaties onderling gegevens uitwisselen op verzoek van de gebruiker. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld geboortegegevens digitaal op te vragen bij de gemeente Rotterdam en bij een Duitse gemeente te laten afleveren als je als Nederlander naar Duitsland gaat verhuizen of daar gaat trouwen. We onderzoeken of we met deze basisvoorziening ook gegevens kunnen uitwisselen voor andere doeleinden dan de SDG. Daarmee beproeven we een eerste toepassing van de uniforme bronontsluiting.'
Beproeving
De beproeving bestaat uit een ontwerpfase, 2 hackathons en daaropvolgend een zogenoemde projectathon in Brussel. Het is de bedoeling om de uitgewerkte oplossing daar met andere lidstaten te testen. Wilt u meer weten over dit initiatief, de beproeving volgen of deelnemen aan (onderdelen van) de beproeving, neem dan contact op met Digilab of stuur een mail naar digitaldecade@vng.nl.