Roltrap

Single Digital Gateway

Project

Single Digital Gateway (SDG) is een Europese verordening waar alle gemeenten aan moeten voldoen. De eerste stap (Annex I) is dat overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten moeten ontsluiten via YourEurope.eu. Hiervoor wordt (onder regie van de VNG) een centrale oplossing gerealiseerd die alle gemeenten kunnen gebruiken: de SDG Invoervoorziening. De tweede stap van (Annex II) is dat EU-burgers en bedrijven toegang hebben tot online procedures. 

Doel van dit project

Single Digital Gateway (SDG) is een Europese verordening waar alle gemeenten aan moeten voldoen. Onder regie van de VNG wordt een centrale oplossing gerealiseerd, waarmee gemeenten efficiënt kunnen voldoen aan de eerste stap van de verordening. 

Samenwerkingspartners

Opdrachtgever(s): VNG 

Beschrijving

Met de Europese verordening Single Digital Gateway krijgen EU-burgers en bedrijven makkelijk toegang tot digitale dienstverlening in andere EU-lidstaten. Deze verordening geldt voor alle (decentrale) overheden. De eerste stap is dat overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten moeten ontsluiten via YourEurope.eu. 

Eerste stap: ontsluiten informatie over producten en diensten 

Gemeenten hoeven zelf géén oplossing te regelen voor de eerste stap: het ontsluiten van informatie over producten en diensten. Het bestuur van de VNG heeft ervoor gekozen om een centrale oplossing te realiseren voor alle gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten efficiënt en optimaal voldoen aan alle eisen van de eerste stap van de verordening. Deze oplossing bestaat uit:  

  • de SDG Invoervoorziening 

  • standaardteksten in Nederlands en Engels 

Hoe werkt de SDG Invoervoorziening? 

De SDG Invoervoorziening is een content management systeem (CMS) dat nauw samenwerkt met de nationale portalen rijksoverheid.nl, nederlandwereldwijd.nl, ondernemersplein.nl en hun Engelse equivalenten. Het ziet er als volgt uit: 

  • De sites rijksoverheid.nl en ondernemersplein.kvk.nl (de nationale portalen) plaatsen algemene informatieve teksten over bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort of het aangeven van een geboorte. 

  • Gemeenten vullen dit aan met eigen gemeentelijke informatie. Voor die aanvullingen kunnen ze gebruikmaken van standaardteksten, die worden opgenomen in de invoervoorziening. Tenslotte vullen gemeenten nog hun eigen specifieke informatie in, zoals openingstijden en kosten. 

  • Deze generieke teksten en specifieke teksten worden op de nationale portalen samengevoegd en zijn voor de bezoeker zichtbaar als één geheel. 

Hiermee voldoen gemeenten aan alle eisen van de eerste stap van de verordening, zoals het leveren van statistieken, geven van feedbackmogelijkheden, aanmelden van de pagina's bij YourEurope.eu en het plaatsen van een EU-logo. 

Wat moeten gemeenten wanneer doen? 

Gemeenten krijgen vanaf Q2 2022 toegang tot de SDG Invoervoorziening met daarin standaardteksten in het Engels en Nederlands. Gemeenten moeten de standaardteksten controleren, aanvullen en publiceren en hun eigen lokale informatie invullen, zoals bijvoorbeeld openingstijden en leges. 

Wat is de impact voor gemeenten? 

VNG doet er alles aan om de impact voor gemeenten klein te maken. Bijvoorbeeld door de SDG Invoervoorziening aan te bieden met standaardteksten in het Engels en Nederlands. Deze teksten worden door redacteuren van verschillende gemeenten gemaakt. En ze worden voor zoveel mogelijk gemeenten geschikt gemaakt. Ook ondersteunt VNG bij de uitvoering met bijvoorbeeld handleidingen en (virtuele) bijeenkomsten en de inzet van implementatie-adviseurs. 

Tweede stap: toegang tot online procedures 

De tweede stap van Single Digital Gateway (Annex II) is dat EU-burgers en bedrijven toegang hebben tot online procedures. Ook krijgen burgers en bedrijven het recht om overheden toestemming te geven om onderling digitaal bewijsstukken uit te wisselen. De deadline hiervoor is december 2023. Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre dit ook op een centrale manier kan worden ingericht. 

Meer weten?

Het laatste nieuws over SDG staat op de SDG groep voor gemeenten op Pleio. Word lid van de groep op Pleio, dan krijgt u automatisch bericht over updates.

Contact