Welke gemeenschappelijke afspraken, standaarden en voorzieningen zijn er nodig om gegevens binnen de EU makkelijk en veilig tussen overheidsorganisaties en burgers met elkaar uit te wisselen? De VNG beproeft samen met verschillende stakeholders welke uniforme werkwijze en afspraken hiervoor geschikt zijn.
Nieuws
Nieuws
De Programmeringsraad GDI heeft in december 2024 de Federatieve Service Connectiviteit (FSC) als standaard vastgesteld. Deze standaard zorgt ervoor dat gegevensuitwisseling bij (overheids)organisaties schaalbaar wordt en tegelijkertijd veilig en beheersbaar blijft.
Een recent onderzoek van CROW, uitgevoerd in opdracht van de VNG, toont aan dat investeren in datastandaarden voor de buitenruimte niet alleen verstandig, maar financieel ook aantrekkelijk is. Gemeenten kunnen met een eenvoudig rekenmodel zelf berekenen wat de terugverdientijd van hun investering is.
De overheid verzamelt veel gegevens over burgers. Zij weten niet altijd welke gegevens dat zijn, hoe deze persoonsgegevens worden gedeeld en hoe ze worden gebruikt bij het nemen van besluiten. In een position paper benadrukt de VNG het belang van regie op gegevens van burgers en bedrijven.
Ministerie IenW werkt aan een Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM) met een landelijke Wegennetwerkregistratie (WNR). De VNG heeft onderzoek gedaan naar de impact bij gemeenten. De bevindingen uit de 2 rapporten vormen een belangrijke basis voor verdere gesprekken met beoogde partners binnen het DSM.
Het VNG-project Duidelijke Overheidscommunicatie heeft de eerste modelverordening herschreven in duidelijke taal. De nieuwe modelverordening voor straatnamen en huisnummers, voorheen de modelverordening naamgeving en nummering (adressen), is nu eenvoudiger te begrijpen.
De VNG heeft een reactie gegeven op het conceptwetsvoorstel voor de reparatie van de Kadasterwet. Uit onze analyse blijkt dat de meeste voorgestelde wijzigingen slechts beperkte impact zullen hebben op gemeenten. Toch zien we kansen voor verbetering en signaleren we enkele aandachtspunten.
In vervolg op de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 benoemt de VNG 8 prioriteiten voor de overheidsbrede samenwerking op digitalisering.
De VNG heeft met de afronding van het programma Haal Centraal samen met haar partners een belangrijke bijdrage geleverd aan de standaardisatie en modernisering van gegevensuitwisseling. De introductie van API’s voor basisregistraties maakt het voor overheden eenvoudiger om informatie veilig op te vragen.
Steeds meer gemeenten maken gebruik van een digital twin. Het helpt gemeenten om de leefomgeving driedimensionaal in beeld te brengen en daarin veranderingen door ontwikkelingen of besluiten te visualiseren. De VNG benadrukt in een position paper dat standaardisatie zorgt voor betere inzet van digital twins.