Tienskip weet op concrete wijze jongeren te enthousiasmeren voor een actieve rol in de democratie! Ze bereiken verschillende groepen jongeren en slaan een brug tussen jongeren en lokale politiek. Op Tienskipdagen worden jongeren gestimuleerd om een actieve rol aan te nemen. De gemeente Leeuwarden werkt daarom intensief samen met Tienskip. 

Jaartal

2024

Gemeente

Op de Tienskipdagen gaan jongeren werken aan maatschappelijke uitdagingen die ze ervaren in hun omgeving. Tijdens de dag staat centraal hoe je van probleem naar oplossing kan werken en hoe je hierbij de hulp van de overheid kan gebruiken. Tienskip maakt in samenwerking met gemeenten de vertaalslag naar praktische participatie. Daarnaast worden de dagen gebruikt om actief input op te halen voor het vormen van beleid. Deze verbinding is cruciaal. Tienskip bewijst hoe je jongeren op laagdrempelige manier kan meenemen in de lokale democratie en in de praktijk invloed kan geven. Zo wordt er aan de democratie van morgen gewerkt!

 

 

Succesvol

Jongeren laten meepraten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, is lastig voor de gemeente. De groep die wel meepraat, is vaak niet representatief. Op de Tienskipdagen van Tienskip komen jongeren van alle scholen en niveaus. Hierdoor kan de gemeente eenvoudig met een representatieve groep jongeren in gesprek. Tienskip weet op jaarbasis meer dan 2.000 jongeren te bereiken, waardoor de gemeente inzicht krijgt in onderwerpen die wezenlijk spelen onder jongeren. 

Tijdens de Tienskipdag ontstaan laagdrempelige gesprekken tussen jongeren en beleidsbepalers. Door deze laagdrempelige interactie leveren jongeren input, die complexe dossiers van de gemeente Leeuwarden verder heeft geholpen. De Tienskipdagen krijgen van de jongeren een rapportcijfer van 7,5. 78% geeft aan na de Tienskipdag een beter beeld te hebben van lokale democratie en 86% van de jongeren heeft een beter beeld over hoe zij invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Daarnaast zet 10% hun initiatief na de Tienskipdag door.

Waardevol

Jongeren geven via de eerder genoemde cijfers aan dat ze de Tienskipdagen van Tienskip waarderen. Het feit dat Tienskip in Friesland bestaat uit een collectief van 100 jonge vrijwilligers laat zien dat de methodiek werkelijk een aansluiting vindt bij de doelgroep. In 2027 zullen alle jongeren in Leeuwarden betrokken worden. Bovendien wordt er inclusief gehandeld, zoals rolstoelvriendelijkheid en mogelijkheid tot gebedsruimtes. 

Tijdens de Tienskipdagen ligt de aandacht op dingen die jongeren belangrijk vinden, wat altijd doorgespeeld wordt naar de gemeente. De methode van Tienskip is gebruiksvriendelijk en jongeren krijgen (op een veilige manier) de mogelijkheid om uit hun comfortzone te stappen. Tienskip werkt via een bottom-up approach waarbij jongeren oplossingen aandragen voor uitdagingen uit hun omgeving. Daarnaast vergroot het voor jongeren het vertrouwen in dergelijke instituten. Hiermee kan de gemeente Leeuwarden in samenwerking met jongeren de leefomgeving praktisch verbeteren, waarbij SDG's vaak aan bod komen. 

Herbruikbaar

De Tienskipdagen zijn ontstaan in de gemeente Leeuwarden, maar worden inmiddels in veel gemeenten benut en het groeit verder met 4 nieuwe provincies erbij. Met steun van het ministerie van BZK staat er een dag in Den Haag op de planning. Jeppe Kok (medeoprichter Tienskip) kreeg voor zijn inzet de penning van verdienste van de gemeente Leeuwarden. 

Tienskip maakt gebruik van draaiboeken waarin elke Tienskipdag in detail wordt uitgelegd. Daarnaast liggen er verschillende formats voor terugkoppelingen, zoals podcastafleveringen, jaarverslagen en social media posts. Ze delen die met gemeenten, jongeren en maatschappelijk partners, waarbij rekening wordt gehouden met AVG-regelingen. Gemeente Leeuwarden maakt dankbaar gebruik van deze methode. 

 

“Tienskip is voor ons erg waardevol. We zijn als gemeente tijdens de Tienskipdagen te gast in de leefwereld van de jongeren. De vertrouwde setting die Tienskip daar creëert zorgt voor mooie gesprekken en goed bruikbare informatie voor al ons beleid gericht op jeugd.”

 

Winnen

Tienskip zet de vragen en behoeften van jongeren centraal en helpt hen daar ook zelf invulling aan te geven. Daarnaast levert Tienskip een prachtige oplossing voor de gemeente Leeuwarden om te ontdekken wat jongeren bezighoudt en biedt een platform om input voor beleid op te halen. Bovendien bereikt Tienskip jongeren met heel verschillende achtergronden. Tienskip kiest daarbij de kant van de jongeren, maar begrijpt de overheid ook goed. Elke Nederlandse gemeente verdient Tienskip!

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving-Kansengelijkheid voor de #GemeenteDelers 2024.