Op het Talentperron werken UWV en de gemeente Groningen samen voor de inwoner. Dit doen zij niet alleen, maar met het bedrijfsleven, sociale partners, onderwijs én Werk in Zicht. Hiermee is een breed palet aan mogelijkheden voor oriëntatie op leren en werken, waar de bezoeker van profiteert.  Het Talentperron is open voor iedereen met een loopbaanvraag; van student tot statushouder, van uitkeringsgerechtigde tot kandidaten van werk naar werk. 

Jaartal

2021

Gemeente

Type

Overig type

Het is een inspirerende plek voor iedereen, ter (her-)oriëntatie op werk en scholing. Uitgaande van talenten, maak je kennis met passend aanbod op de arbeidsmarkt. Hierdoor vindt betere aansluiting plaats. 

Sinds de opening van het Talentperron zijn er ruim 100 bezoekers langs geweest. Deze bezoekers hebben een grote diversiteit aan loopbaanvragen; van ‘ik heb jarenlang thuis gezeten’ tot ‘ik wil omscholen’. De drempelverlagende ontvangst door zogenoemde gidsen, de gelijkwaardigheid in onze benadering en het 3D experience design in het presenteren van informatie verrast de bezoeker. Zij wordt op een speelse manier door haar levensloop en loopbaan gegidst, waarbij de reis wordt ervaren als een persoonlijke ontdekkingstocht. Bezoekers voelen zich vrijer om over relevante persoonlijke onderwerpen te praten. Hierdoor krijgen ze beter inzicht in wat ze kunnen en wat ze nodig hebben. De gids is daarmee beter in staat een passend vervolg te bieden. Het bedrijfsleven en het onderwijs participeren in het centrum, waardoor vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden.  

Het dienstverleningsconcept, waarin de behoefte van de inwoner zoveel mogelijk centraal staat in de oriëntatie naar werk, scholing of participatie, past in de tijdsgeest en sluit aan op de conclusies van o.a. de commissie Borstlap en in het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) vanaf mei 2021.

Naast de weg naar werk wordt er ook gekeken naar eventuele hobbels die er zijn voor een nieuwe stap. Om deze laatste te slechten zijn er afspraken gemaakt met omliggende loketten en ketenpartners die rondom de inwoner staan en kunnen helpen hobbels op te lossen. Dit betekent een warme overdracht van de bezoeker naar de gewenste instantie, zoals bijvoorbeeld Biblionet of Groninger kredietbank. 

Het Talentperron werkt nauw samen met de ondernemers en het bedrijfsleven in de arbeidsmarktregio. Als een aantal talenten van een bezoeker passen bij een bepaalde branche dan kan de bezoeker inzicht in het vakgebied krijgen middels beschikbare materialen, vlogs, of een 360 graden video via aanwezige VR-brillen. Toegankelijk voor een brede doelgroep en als zeer ondersteunend ervaren door zowel bezoeker, professional als werkgever in de voorbereiding op een kennismaking. 

Het dienstverleningsconcept en instrumenten op het Talentperron zijn goed te delen en in te zetten op andere werkpleinen. Sterker nog, er is veel belangstelling vanuit andere gemeenten. Het concept is beschreven en theoretisch onderbouwd. Omdat het een fysieke plek is, kan er op locatie rondleidingen verzorgd worden en mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn. Hierdoor krijg je een beter beeld van de toegevoegde waarde van het instrumentarium voor de dienstverlening. Het is geen abstract concept, maar een plek waar je elkaar kunt ontmoeten en waar allerlei tools aanwezig zijn om de bezoeker de inspireren en te prikkelen. Door te ervaren en te doen, word je op een andere manier geïnspireerd en aangezet om na te denken over je loopbaanmogelijkheden. Het instrumentarium dat hiervoor ontwikkeld is kan ook worden ingezet op andere locaties waarbij je het een eigen couleur locale kan geven. 

Het bijzondere aan het concept is dat het volledig uitgaat van de behoefte van de bezoeker. Dit betekent dat er voortdurend feedback gevraagd wordt van de bezoekers en de gidsen die de bezoekers begeleiden. Als iets niet goed werkt kan het vervangen worden, bij gemis van iets kan het toegevoegd worden. Dit concept kan meebewegen met de conjunctuur en de tijdsgeest.  

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2022.