Gemeente De Bilt ondersteunt met de zwerfafvalvergoeding het project Plog it Up De Bilt. Dit project is een initiatief van Sportief in het Groen en organiseert maandelijkse clinics om sportief zwerfafval in groepsverband op te ruimen.

Jaartal
2022
Gemeente
Type
Persbericht / Nieuwsbericht Website
Aanleiding

Anke Hazeleger ontdekte dat sporten en zwerfafval opruimen prima tegelijk kan. Inmiddels is haar hobby ‘ploggen’ uit de hand gelopen: samen met vrijwilligers en de gemeente De Bilt wordt zwerfafval op een sportieve manier opgeruimd. Ploggen is een hype afkomstig uit Zweden. Het is een samenvoeging van de woorden ‘Plocka Upp’ wat in het Zweeds oprapen betekent en ‘joggen’.

Plog it Up heeft nu 160 vrijwilligers die regelmatig ploggen of plandelen, de wandelversie van ploggen. Anke wordt door de gemeente zelfs ingeschakeld om op scholen gastlessen over zwerfafval te geven.

De samenwerking met de gemeente werd in juni beloond met een Afvalfonds Verpakkingen Award. Ook GoClean, een community die zich met data inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken, maakt deel uit van deze samenwerking.

Anke hoopt dat meer mensen en gemeenten zwerfafvalinitiatieven gaan opstarten.