Het doel was het ontwikkelen van een international welcome centre voor de Utrechtse regio waar het bestaande aanbod van producten en diensten en informatievoorziening gebundeld wordt aan internationale inwoners en bedrijven. 

Jaartal

2021

Gemeente

Op 5 december 2018 werd het convenant een - warm welkom voor internationals in Utrecht Regionaal door de provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en de Universiteit Utrecht ondertekend. Het International Welcome Centre Utrecht Region is een resultaat hiervan. Het centrum IWCUR is gerealiseerd in 2019, de doorontwikkeling en exploitatie heeft geen einddatum. 

Er is een centrale plek gecreëerd voor internationals in de regio: één plek waar internationale inwoners en bedrijven terecht kunnen voor al hun zaken. Ze kunnen onder andere een verblijfsvergunning ophalen, zich registeren bij de gemeente en antwoorden krijgen op hun vragen over het leven in Nederland. Ook op de website en sociale mediakanalen kanalen biedt de gemeente informatie  aan over leven, werken en studeren in regio Utrecht. Hiervoor werkt de gemeente samen met regiogemeenten en de provincie.   

Met het International Welcome Centre bundelt Utrecht de krachten met regionale gemeenten in de provincie Utrecht. Zo kunnen ook kleinere gemeenten op een eenvoudige manier dezelfde dienstverlening bieden aan de internationale doelgroep in hun gemeente. Met deze aanpak wordt inclusie en diversiteit in de regio gestimuleerd.  

Utrecht brengt internationals in contact met elkaar en lokale bewoners door de activiteiten die wij organiseren. We bieden ze de mogelijkheid om een sociaal en professioneel netwerk op te bouwen. Dit draagt bij aan het tegengaan van eenzaamheid. Ook functioneren we als verbindingsstuk tussen de internationals en regionale bedrijven. Samen zorgen we ervoor dat internationals die wonen, werken en studeren in de regio Utrecht op een prettige manier kunnen landen. 

De (regio-) gemeenten kunnen aanhaken bij een International Welcome Centre waardoor hun dienstverlening wordt verbreed. Ze kunnen gebruikmaken van de kennis en expertise van het International Welcome Centre waardoor ze hun internationale bewoners betere dienstverlening kunnen bieden, zonder dat ze zelf het wiel hoeven uit te vinden. Door samen te werken bereik je meer en zorg je dat iedere burger zich verbonden voelt met de regio waarin hij of zij woont. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #Gemeentedelers2021.