Het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR) opende in 2019 haar deuren voor de groeiende groep internationale inwoners en bedrijven in de regio Utrecht. Dit regionale welkomstcentrum is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en Universiteit Utrecht.

Jaartal
2019
Afzender
Provincie Utrecht, Universiteit Utrecht
Gemeente
Type
Website

Doel
De internationale inwoners in de regio Utrecht helpen landen door hen van Engelstalige dienstverlening te voorzien op één centrale plek: het International Welcome Centre Utrecht Region.

Resultaat
Het International Welcome Centre Utrecht Region is de plek waar internationale inwoners en bedrijven terechtkunnen voor al hun zaken. Ze vragen hier een verblijfsvergunning op, registeren zich bij de gemeente, bouwen aan een sociaal netwerk tijdens evenementen en krijgen antwoorden op hun vragen over het leven in Nederland. Dit doet het welkomstcentrum in samenwerking met partners en bedrijven in de regio. Regiogemeenten sluiten zich bij het International Welcome Centre aan om op een eenvoudige manier Engelstalige dienstverlening aan te bieden aan de internationale inwoners van hun gemeente.

Ook voor jouw gemeente
Gemeenten kunnen aanhaken bij een welkomstcentrum in hun regio. Op deze manier verbreden zij hun dienstverlening voor hun internationale inwoners zonder dat ze zelf het wiel hoeven uit te vinden: ze kunnen immers gebruikmaken van de kennis en expertise van het welkomstcentrum. Dit is kostenefficiënt, garandeert structurele aandacht voor immigratie en vergroot inclusie en diversiteit. Door samen te werken bereik je meer en zorg je dat iedere burger zich verbonden voelt met de regio waarin hij of zij woont.

Dit praktijkvoorbeeld was één van de inzendingen voor de GemeenteDelers.

Contactgegevens

Naam

Jeannot Woutersen

E-mail
jeannot.woutersen@utrecht.nl
Telefoon

14030