In Oude IJsselstreek werken we samen met de werkgroep Onbeperkt Meedoen aan onze droom. Onze droom is om niet meer over inclusie en toegankelijkheid te hoeven praten, maar dat het vanzelfsprekend is, in ons denken en doen. Als Oude IJsselstreek zijn we een relatief kleine gemeenschap in landelijk gebied, maar we zijn wel een koploper om iedereen mee te laten doen. Onze werkwijze (op zijn Achterhoeks ‘anpakken’) en successen delen we graag met andere gemeenten!

Jaartal

2023

Gemeente

Sinds 2018 is in de gemeente Oude IJsselstreek de werkgroep ‘Onbeperkt Meedoen’ actief. Deze werkgroep bestaat uit vijfentwintig vrijwilligers en zet zich dagelijks vol enthousiasme in om Oude IJsselstreek zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. De werkgroep is heel divers en bestaat uit zeer bevlogen inwoners met en zonder een beperking. 

Wij werken vanuit partnerschap samen met de werkgroep. De werkgroep is een belangrijke partner in de uitvoering van de Lokale Inclusie Agenda. De ervaringen van de inwoners staan centraal. Ze krijgen alle ruimte en het vertrouwen om aan de slag te gaan om iedereen volwaardig mee te laten doen. 
Door de inzet van deze werkgroep is er een indrukwekkende lijst aan activiteiten opgestart. Oude IJsselstreek eindigde in 2021 niet voor niks in de top 5 bij de verkiezing ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland’. Twee activiteiten zetten we ter inspiratie in de schijnwerpers: ‘Onbeperkt op School’ en ‘Onbeperkte Evenementen’.

‘Onbeperkt op School’

Bij ‘Onbeperkt op School’ geeft de werkgroep lessen in groep 6, 7 en 8 van basisscholen. Leerlingen maken kennis met braille en gebarentaal, maar ook met onzichtbare beperkingen. Daarnaast leggen de kinderen een route af met een blindengeleide stok en een rolstoel. Zo creëren we van jongs af bewustwording en laten we kinderen ervaren hoe het is om te leven met een beperking. De leerlingen en leerkrachten reageren erg enthousiast op de lessen. 

Onbeperkte Evenementen’

Bij ‘Onbeperkte Evenementen’ zoekt de werkgroep actief de samenwerking met kleine en grote evenementen. Vanuit ervaringsdeskundigheid krijgen organisatoren tips om evenementen op een relatief eenvoudige manier toegankelijker te maken. Ook is op vrijwel alle kermissen in de kernen een prikkelarm uur. Tenslotte is er met het grote festival Huntenpop een unieke samenwerking opgezet. De werkgroep zorgt hier voor inclusief gastheerschap door bezoekers met een beperking gastvrij te ontvangen en te assisteren.

Ook voor andere gemeenten

Vanaf 2017 zijn gemeenten aan de slag met de bepalingen van het in 2016 geratificeerde VN-verdrag voor de Handicap. Uit onderzoek van Movisie en VNG blijkt dat het vooral voor kleinere gemeenten (vergelijkbaar in omvang met Oude IJsselstreek) een uitdaging is om aan de slag te gaan met het verdrag. 
De activiteiten (zoals ‘Onbeperkt op School’ en ‘Onbeperkte Evenementen’) en werkwijze van de werkgroep Onbeperkt Meedoen zijn relatief eenvoudig te realiseren en daarmee een inspiratiebron voor andere (kleinere) gemeenten in Nederland. 

Resultaten

De resultaten zijn volop zichtbaar zowel in de gemeentelijke organisatie als in de samenleving. Op de speciale landingspagina staat een kleine greep uit de behaalde resultaten.

Dankzij de inzet van een diverse groep zeer actieve inwoners zijn er in korte tijd al veel stappen gezet. De werkgroep staat in de startblokken om hun kennis en ervaringen te delen met anderen gemeenten om zo heel Nederland toegankelijker te maken!

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving verhoogd complex voor de #GemeenteDelers 2023.