Met de nodige stoom en kokend water is de gemeente Soest, net zoals andere gemeenten in Nederland, gestart met een aanpak voor de Oekraïense vluchtelingen. Een werkende weg aanpak die samen met inwoners, lokale organisaties en instellingen (eerstelijnszorg (huisartsen, tandartsen), onderwijsinstellingen, welzijnsinstellingen, woningbouwcorporatie, sportverenigingen, Rotary- en Lion-clubs, lokale ondernemers, vrijwilligers, taalinstituten, etc. tot stand is gekomen. De aanpak, de 'menselijke maat' werkt. Er is een Oekraïne Magazine uitgebracht waarin de aanpak staat beschreven. 

Jaartal

2023

Gemeente

Waardevol 

Het gaat om het verhaal achter de Oekraïense vluchteling in beeld te brengen en de dienstverlening en ondersteuning die tal van organisaties en instellingen, veelal ook belangeloos, aanbieden. Hartverwarmend om te zien dat een samenleving zich met vereende krachten kan (op)richten om een collectief belang, dit in een tijdperk dat individualisering de boventoon heeft. Van de gemeente heeft dit om 'regelluw organiseren' gevraagd met een hoog 'doen-vermogen', en met succes. 

Herbruikbaar 

Alle gemeenten hebben te maken met vluchtelingen uit Oekraïne. Vooral het organiserend vermogen van de gemeente, het regelluw handelen, gelijkwaardigheid in het contact met tal van organisaties, instellingen, bedrijven, etc. en vooral de Oekraïense vluchtelingen heeft tot een aanpak geleid die werkt. Niet eerst pagina's beleid maar een werkende weg aanpak, gebaseerd op horizontale gelijkwaardige samenwerking, heeft geleid tot een aanpak die werkt. 

 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2023.

Gerelateerde links