Gemeente Dronten wil inwoners en politiek betrekken bij het nieuwe grondstoffenbeleidsplan. Voor een duurzame toekomst met minder restafval, waarin afval beter wordt gescheiden. 

Jaartal

2021

Gemeente

Type

Overig type

Afval is emotie. Aanpassingen in beleid voelen inwoners direct. Je komt als gemeente als het ware in hun keuken: wat zijn daar de gewoontes en hoe helpen we inwoners het beste met het scheiden van hun afval? Met een digitale enquête is aan de inwoners hun mening gevraagd naar verbetervoorstellen en of ze mee wilden denken met het nieuwe beleidsplan. Dat wilden de inwoners zeker.  

De gemeenteraad bezocht een speciale informatiemarkt, waar ook afvalverwerkers en een expert van buitenaf aanwezig waren. De landelijke branchevereniging vertelde hoe andere gemeenten het doen. Ook werd de milieustraat bezocht. Raadsleden zagen zo met eigen ogen dat er een hele wereld achter afval schuilgaat. Veel raadsleden waardeerden deze aanpak. Ze lieten zich uitgebreid informeren en hoefden niet gelijk een standpunt in te nemen.  

Binnen de gemeente dacht een interne werkgroep bestaande uit medewerkers van verschillende afdelingen mee. Zij spraken zich uiteindelijk ook uit over het plan. Iedereen werd tussentijds op de hoogte gehouden over de vorderingen. Het nieuwe afval- en grondstoffenbeleidsplan is in juli 2021 vastgesteld en wordt nog geïmplementeerd.  

Gemeente Dronten wil naar een duurzame leefomgeving. Het betrekken van inwoners is best een intensief proces, maar heeft ook veel voordelen. Beleidsplannen hebben immers draagvlak nodig en dat krijg je eerder als je inwoners er vanaf het begin bij betrekt.  

Bij de selectie van de klankbordgroep is goed keken naar diversiteit in geografisch gebied, leeftijd en gezinssamenstelling, maar ook in kritische houding en betrokkenheid.  

De gemeenteraad complimenteerde achteraf bij het vaststellen van het beleidsplan voor het proces en de participatie. Niet alleen de raad is tevreden, ook de bewoners en de projectgroep. Klankbordleden gaven aan dat ze ook bij de implementatie betrokken willen blijven. Het plan is heel erg service- en communicatiegericht. Daar kun je bijna niet tegen zijn. Je maakt nooit beleid voor een individu en toch probeer je ook rekening te houden met de menselijke maat. Daar vonden we een goede balans in.  

Dit is een mooi voorbeeld hoe je iedereen die er iets van moeten vinden bij je beleid betrekt. Op intranet deelden we ook artikelen over dit proces. Om collega’s te inspireren hoe je zoiets aanpakt. Andere afdelingen die aan de slag willen met een beleidsterrein dat zich hiervoor leent, kunnen onze informatie gebruiken. Als je in de samenleving dingen verandert, kun je dat niet achter je eigen bureau blijven doen. 
 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.