Niet alle beperkingen zijn zichtbaar; sommige zijn verborgen en niet direct herkenbaar. Voorbeelden hiervan zijn mensen met leermoeilijkheden, geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen of een neurodivers brein (zoals dyslexie, ADHD of laaggeletterdheid). Het dagelijks leven met een verborgen beperking kan voor veel mensen veeleisend zijn. Voor anderen kan het moeilijk zijn om de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd te herkennen, erkennen of begrijpen.
De Hidden Disabilaties Sunflower is een keycord waar zonnebloemen op staan. Iemand met een verborgen beperking kan deze omhangen in situaties waarbij ze (discreet) aandacht willen vragen voor de beperking.
Jaartal
2023Gemeente
Eind vorig jaar is Leiden inclusief benaderd door een bewoner van Leiden die de gemeente Leiden in contact bracht met Sunflower. Dit leidde tot een inspirerende presentatie!
Hidden Disabilities Sunflower is een Brits initiatief dat zich wereldwijd aan het uitrollen is. Een aantal grote luchthavens (waaronder Schiphol), veel bioscopen en de eerste kamer en doen al mee. Ook alle Nederlandse Albert Heijn en Mcdonalds locaties zullen binnenkort aansluiten.
Door het herkennen van de keycord begrijpt de dienstverlener dat er net een andere benadering nodig is voor deze klant. Ze kunnen vragen hoe de klant geholpen wil worden en bijvoorbeeld langzamer te spreken, wat meer tijd te nemen voor uitleg en geduld hebben wanneer iets niet direct begrepen wordt.
Leiden wil zich als (een van de eerste) gemeente(n) aan sluiten als deelnemer bij dit initiatief, waarmee verbeteren de dienstverlening voor personen met een verborgen beperking verbeterd wordt.
Het invoeren bestaat uit:
1. Het gratis verstrekken van keycords aan mensen die daar om vragen. De keycords worden uitgegeven door gastvrouwen en gastheren aan de balies van het stadskantoor en het stadhuis.
2. Het trainen van het personeel in het herkennen en helpen van mensen die een Sunflower keycord om hebben. In eerste instantie zijn dit alle medewerkers met (het meeste) direct(e) klantcontact. De instructie is een filmpje van 7,5 minuten.
Deze opdracht wordt uitgevoerd in samenwerking met het programma Leiden Inclusief en het neurodiversiteitsnetwerk.
In de uitvoering ligt de focus (in eerste instantie) op het publieke en het sociale domein. Bij de implementatie zullen eerst de volgende teams met eerstelijns klantcontact getraind worden: Burgerzaken, Werk en inkomen, Schuldhulpverlening, WMO, KCC, Handhaving, Beveiliging, de balie van parkeren en de balie van het Expat Centre. Daarnaast zal de aftrap plaatsvinden tijdens de verkiezingen, waarbij alle stembureauleden de training gevolgd zullen hebben.
In tweede instantie zal ook gekeken worden naar o.a. Locatiebeheer, Stedelijk beheer, bibliotheken, musea, zwembaden, de politie, het LUMC. Ook voor onze interne medewerkers zou het fijn zijn om hier herkenning voor te krijgen. En er zal gekeken worden naar het informeren van nieuwe medewerkers.
Met afdeling communicatie zal er gekeken worden naar de informatievoorziening aan de balies en de berichtgeving op o.a. social media, de stadskrant en onze website. Omdat de aftrap tijdens/ in de aanloop naar de verkiezingen is, zal de berichtgeving over Sunflower ook worden meegenomen in de communicatie van team Verkiezingen.
Het Team verkiezingen heeft aangegeven ook open te staan voor het actief versturen van keycords naar bekende Leidse verenigingen voor mensen met een onzichtbare beperking.
De kosten van de implementatie zullen gedragen worden door het programma Leiden Inclusief.
De prijs van het startpakket is € 275,- en deze kosten zijn eenmalig. Daarvoor krijgen wij materialen (zoals informatie, stickers), 65 keycords en een instructiefilm van 7 ½ minuut.
Op basis van de vraag zal worden bijbesteld (de keycords kosten €0,85 cent per stuk). Het voorraadbeheer van de keycords zal in eerste instantie gedaan worden door Leiden inclusief. Daarna zal gekeken worden of deze taak overgedragen kan worden (bijvoorbeeld het KCC, die de keycords ook al uitdeelt).
Het uitdelen van de keycords niet verplicht is als je je aansluit bij het initiatief. Dat is iets waar de gemeente als extraatje voor kan kiezen. Het gaat vooral om het herkennen van de keycords en mensen daardoor op een goede manier te kunnen helpen.
De gemeente is inmiddels al verder in het proces en wat opvalt is dat er zeker een domino effect is geweest. Inmiddels hebben ook erg veel Leidse organisaties zich aangesloten (musea, theaters, de universiteit) en is het netwerk daar dus steeds sterker door.