Computers, robots en algoritmes vullen de mens in steeds meer beroepen aan, of maken hem zelfs helemaal overbodig. Wat laten we over aan machines? Wat beslist níet? Gaan we vastlopen in steeds complexere systemen, of zullen al die grote vernieuwingen onze wereld alleen maar mooier maken? Hoe behouden we de menselijke maat? Verandering, verdwijnen en verschijnen van werk was al actueel, maar corona bracht deze processen in een volgende stroomversnelling.

Deze tentoonstelling geeft een beeld van vijftien beroepen in de publieke sector. Toen, nu en straks. Hoe zijn ze veranderd? Wat is gebleven en wat mag niet verloren gaan? De beelden van toen stemmen nostalgisch. Het beeld van nu biedt herkenning. En het beeld van straks geeft mogelijke richtingen en tendensen aan en roept vragen op. 

Jaartal

2023

Gemeente

De term van de ‘beweging’ / het platform “verdwijn- en verschijnbanen”; over de verandering van werk leeft overal in de organisatie en is daarmee echt een begrip geworden. Medewerkers en leiding hebben er met de tentoonstelling veel beeld bij gekregen dat automatisering, digitalisering en robotisering van ons allemaal is en van alle tijd. Daarmee vergroot het de saamhorigheid en urgentie om in actie te komen en samen te gaan spreken over en wat doen aan ieders duurzame inzetbaarheid: bijvoorbeeld upskillen en reskillen. Daardoor en daaropvolgend zijn up- & reskilling programma’s gestart in I-domein om medewerkers te behouden en te werven voor de organisatie (geleerde lessen). De tentoonstelling voldoet aan de wensen en verwachtingen van de belangrijkste gebruikers (medewerkers en management van gemeenten), omdat het dicht bij de praktijk en de mens staat. De voor sommigen moeilijke context van de digitale transformatie is teruggebracht naar de hedendaagse realiteit en herkenbaarheid.  

Waardevol 

  • De expo sluit naadloos aan bij het steeds meer data-gedreven werken binnen gemeenten en volgt daarmee de actualiteit.  

  • Via beeld, tekst en voice-overs is veel aandacht besteed aan diversiteit, inclusie en toegankelijkheid.  

  • Via entree plaatsen gemeente Amsterdam (Stadhuis) en Ministerie van J&V en BZK in Den Haag) heeft de tentoonstelling in de eerste (corona)maanden enkele duizenden bezoekers gehad. Nadien stond de expo in publieke ruimten, bezoekersaantallen namen daardoor snel toe.  

  • Het hebben en behouden van zinvol van werk staat centraal en daarmee draagt het bij aan sociale-maatschappelijke waarden. De expositie laat zien dat we allemaal over aanpassingsvermogen beschikken. En het gaat uit van het positieve: iedereen heeft talent dat je groter kunt maken.  

  • De digitale versie heeft inmiddels meer dan 3.300 unieke bezoekers gehad (peildatum 23 november 2022).  

  • Bij de bouw van de tentoonstelling zijn naast experts ruim 100 (interne) medewerkers uit de sector betrokken.  

Herbruikbaar 

  • De fysieke expositie is zeer goed herbruikbaar omdat die gemaakt is als een reizende variant die snel op- en afgebouwd kan worden en zo bij meer dan 10 gemeentes en aanpalende overheidsorganisaties te zien is geweest. Het betreft een landelijke spreiding: Assen, Arnhem, Amersfoort, Utrecht, Waalwijk, ter Peel, Den Haag, Zwolle en Amsterdam te bezoeken geweest. De expo heeft ook het VNG-congres (over werkontwikkelingen) aangedaan in Utrecht (november 2022). In 2023 gaat de reizende expo verder en wordt die naar verwachting deels hergebruikt door nieuwe publieke sector die wil aansluiten. Daarover valt op 7 december een besluit.  

  • Daarnaast is er ook vanuit andere sectoren (Zorg, Private sector ed.) nu ook al veel interesse voor de periode 2023 en daarna.  

  • De digitale tentoonstelling is 24/7 beschikbaar via platform zonder toegangsrestricties! Het aantal bezoekers loopt inmiddels in de duizenden en groeit nog steeds. 

    Door een fysieke en digitale expositie over 15 banen te presenteren in ‘Toen, Nu en Straks’ is een vernieuwend platform ontstaan. Een samenwerkingsverband dat groter is dan de initiatiefnemers alleen. 
    De expositie creëert bewustwording bij medewerkers en leidinggevenden over de verandering van werk door automatisering, digitalisering en robotisering, verbindt sectoren in tijde van arbeidsschaarste, accentueert talent/aanpassingsvermogen dat medewerkers hebben en intensiveert het gesprek over de toekomst van werk op de vloer.  

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2023.