De EnergieKnip-app is een betaalmiddel voor alle woningeigenaren en huurders in Emmen. Inwoners kunnen punten verdienen door het invullen van vragen en in ruil hiervoor een energiebespaarbox ophalen bij de lokale bouwmarkt. Hiermee draagt de inwoner bij aan zijn eigen portemonnee, het milieu, data voor de gemeente en inkomsten voor de lokale bouwmarkt.

Jaartal

2023

Gemeente

De app werkt op basis van blockchaintechnologie (BLING Interreg). Hiermee is de informatie en data veilig en volledig anoniem. De EnergieKnip is op dit moment het grootste publieke blockchainproject in Nederland.  

Het is een heel handig betaalmiddel dat erg toegankelijk is via de smartphone van de inwoner. Het game aspect en het waarderen door middel van punten lijkt aan te slaan. Met de producten uit de bespaarbox kunnen inwoners zelf energie besparen (middelen uit RREW). 

Er is hiermee een goede samenwerking tussen de gemeente, inwoners en lokale bedrijven. Er ontstaat een win-win-win situatie. Gebleken is dat inwoners massaal de app hebben gedownload en vragen hebben beantwoord. 

Breed inzetbaar

De EnergieKnip is een groot succes in Emmen gebleken. Het is een betaalmiddel waarbij inwoners volledig anoniem blijven De gemeente Emmen gaat de EnergieKnip doorontwikkelen, zodat zij straks een witgoedregeling kunnen introduceren voor huurders en isolatiemaatregelen kunnen weggeven aan woningeigenaren. Hiermee is de EnergieKnip het betaalmiddel. De inwoner krijgt hiermee geen budget enkel de maatregel. Er is een financiële transactie via lokale bedrijven en de gemeente en zelf kunnen bepalen wat er met de data gebeurt.

Andere gemeente kunnen de technologie overnemen en hiermee ook de EnergieKnip introduceren. Dit kan ook op het gebied van andere type projecten (leefbaarheid).  De app is kopieerbaar. Er is veel belangstelling ook vanuit het buitenland. De EnergieKnip verdient een vervolg. Niet alleen in Emmen ook in andere gemeente. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2023.